Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Május 29. 08:48, szombat | Helyi
Forrás: Ister-Granum/ e-mail

Idén elsőször tartott közgyűlést az Ister-Granum EGTC

Idén elsőször tartott közgyűlést az Ister-Granum EGTC

Május 27-én Esztergomban, a Szent Adalbert Központban tartotta idei első ülését az Ister-Granum EGTC polgármesteri parlamentje.

A közgyűlés néma főhajtással kezdődött. A polgármesterek megemlékeztek Dobosi Tivadarról, aki a korábbi években az EGTC Felügyelő Bizottságának elnökeként tevékenykedett. A 2020. novemberében elhunyt közlekedési szakember szívén viselte a régió fejlődését. Nagy távlatokban gondolkodva igyekezett irányokat mutatni saját szakterülete, és egyéb tématerületek kapcsán is.

Az ülésen Nagy Péter igazgató tájékoztatta a polgármestereket a futó pályázatok jelenlegi helyzetéről. Négy nyertes pályázat megvalósításával foglalkoznak. A Dunaradvány – Neszmély közti kompösszeköttetés megvalósításában szlovákiai partnerként vesznek részt. A tavasz folyamán lezárult a közbeszerzés, és márciusban átadásra került a munkaterület a vállalkozónak. Várhatóan őszre elkészül a beruházás.

A TAPE elnevezésű helyi termékes projektben változás történt! A Brand című projektrészt az EGTC – a partnervállalkozás visszalépését követően – önállóan folytatja. Új elem, hogy kialakításra kerül egy gasztro-, turisztikai portál, amely az egész Ister-Granum régió épített örökségét, turisztikai szolgáltatóit, termelőit tartalmazni fogja. A bajóti piac már elkészült, és a többi partner is jól halad a vállalt feladataik megvalósításával.

A Wave pályázat kapcsán örömmel számolt be arról, hogy az EGTC további 74 ezer eurós támogatásban részesült, amelyből saját pilot projektjének megvalósításán dolgozhat. 15 településen kerülnek feltérképezésre, felkutatása az épített örökségek, hagyományok, kihalófélben lévő mesterségek, és ezek 12 videófilmben kerülnek többek közt bemutatásra. Mindemellett alapját képezhetik a Ister-Granum, illetve a térség 2021-2017-es programozási időszakában benyújtandó integrált turisztikai fejlesztési csomagjának.

A negyedik pályázat a Bike Paradise elnevezést viseli. Ennek keretében valósul meg a Párkányt - Helembával, és Ipolydamásdot - Letkéssel összekötő kerékpáros útvonal. Az EGTC pihenőhelyek kialakításával, útvonalak kitáblázásával veszt részt a megvalósításban. Az első napirend elfogadásával a polgármesterek módosították két pályázat eddigi önrészének mértékét, hiszen a magasabb támogatási összegek miatt az EGTC saját vállalása is megemelkedett.

A második napirendi pontban megtárgyalásra-, és elfogadásra került a szervezet 2020-as pénzügyi beszámolója. 4,8 milliós eredményt sikerült elérni a tavalyi évben. Az igazgató kiemelte a Külügyminisztérium támogatását, amely az elmúlt tíz évben nagyban hozzájárult az EGTC stabil működéséhez.

A 2021-es év munkaterve kapcsán elhangzott, hogy idén is nagyobbrészt a pályázati megvalósítása áll az Ister-Granum célkeresztjében. E mellett október 11-én – együttműködve a két központi település Esztergom, és Párkány polgármesterével - szeretnének szakmai rendezvény keretében megemlékezni a Mária Valéria híd újjáépítésének 20. évfordulójáról. Folyamatban van a 2021 – 2027-es Európai Uniós programozási időszak tervezése, amelyben aktívan igyekszik részt venni az Ister-Granum munkaszervezete is.

Az ülés végén Szabó Eugen – Párkány Polgármestere, az EGTC jelenlegi ügyvezető elnöke – megköszönte a munkaszervezetnek, és a tagságnak az elmúlt évek sikeres munkáját, együttműködését, és jelezte, hogy az őszre tervezett ülést már Esztergom polgármestere Hernádi Ádám fogja összehívni, mivel az alapszabály rendelkezése szerint szeptembertől már ő látja el az ügyvezető elnöki pozíciót.

Fotók: EGTC

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.