Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Június 08. 07:50, csütörtök | Helyi
Forrás: közlemény

Idén is "tárcsáz" az AquaPhone-on Esztergom és Párkány

Idén is

Párkány és Esztergom között idén is "bekapcsol" az AquaPhone. Június 10-én felidézhetjük azt az időt, amikor még nem épült újjá a híd és a folyó vizét használva "beszélgettek" egymással az elszakadt családtagok, barátok.

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone performance tizenkettedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósították meg, akik egy párbeszédet kísérő zenei improvizációt hoznak létre. Idén Varró Dániel verse kel át a Dunán magyar, szlovák és német nyelven, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

Az előadás kísérőprogramja a XI. Párkányi Hídőr Könyvünnep szlovák és magyar könyvkiadók közreműködésével. A megnyitón a Váci ifjúsági fúvó zenekar ad koncertet a sétálóutca platánsora alatt. A Hídőr-házban pódiumbeszélgetés lesz Varró Dániellel, ami alkalmat ad szlovákul megjelenő könyvének bemutatására és dedikálására is. A látogatók megismerhetik a 40. hídőr, Brandi Martin, Brooklyni képzőművészt és Párkányban készült alkotásait. A napot a Jóvilágvan zenekar lemezbemutató koncertje zárja. A jó falatokról és italokról a rendezvény házigazdái gondoskodnak. Pénteken Mila Haugová nyújt lehetőséget, „kreatív írás” megtanulására.

Közreműködnek

Varró Dániel Költő és műfordító. 1977-ben született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–angol szakán szerzett diplomát. Versei és műfordításai a kortárs magyar irodalom legismertebb alkotói közé sorolják. A formának és paródiának egyaránt mestere; számos műfajban – versek, gyermekversek, színdarabok, műfordítások – mutatta meg tehetségét a hazai közönség előtt. Három gyermek édesapja, Pilisszentivánon él.

Eva Andrejčáková Újságíró és műfordító. 1970-ben született Gútán. A pozsonyi Comenius Egyetemen szlovák nyelvet, irodalmat és esztétikát tanult. A Sme című napilap munkatársa. Magyar irodalmat fordít szlovákra. Három gyermek édesanyja, Pozsonyban él.

Wilhelm Droste Író, újságíró, műfordító. 1953-ban született Allendorfban (Németország). Marburgban germanisztikát, történelmet és politológiát tanult. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem német tanszékének tanára. A Neue Zürcher Zeitung és Neuer Pester Lloyd újságírója. Budapesten él.

Markus Eichenberger Zenész (klarinét, szaxofon), zenetanár, zeneszerző. 1957-ben született. 1977 óta különböző alakulatokban, ill. projektekben improvizál. Koncert-, rádiós és televíziós szereplései alkalmával vált ismertté Európa-szerte. Zürichben és Menzbergben (Svájc) él.

Alfred Zimmerlin Zeneszerző, csellóművész és zenekritikus. 1955-ben született. Zenetudományt és zenenéprajzot végzett a Zürichi Egyetemen. Improvizációt tanít a Baseli Zenei Főiskolán. Számtalan hangver¬seny és rádiófelvétel szerzője, ill. szereplője volt Európában és az USA-ban. Usterben (Svájc) él.

Jóvilágvan Párkányi zenekar, amely tíz éve alakult. Nemrégen jelent meg a harmadik lemezük. A zenekart szoros kapcsolat fűzi a párkányi Hídőr-házhoz.
Mila Haugová Költő és műfordító. 1942-ben született Budapesten, jelenleg Pozsonyban él. Több mint másfél tucat szlovák nyelven megjelent verseskötete mellett alkotásai angol, francia, német, orosz és lengyel fordításban is kiadásra kerültek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.