Városlista
2019. november 18, hétfő - Jenő

Hírek

2018. Január 23. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter - Címlapfotó: Tigyi Zsuzsanna

Igazi példakép a csolnoki fiatal - VIDEÓKKAL

Igazi példakép a csolnoki fiatal - VIDEÓKKAL

Még csak 19 éves, de már most nagyon tudatosan segít sorstársainak Esztergom térségében. Trexler Erik fiataloknak szóló előadásaival az elfogadó társadalomért küzd! Igazi példakép!

Esztergom és a környék iskoláiban is hamarosan újra előadásokat tart a mozgáskorlátozott Trexler Erik, aki mindig más-más példákat, szituációkat mesél el a diákoknak, segítve nekik abban, hogy hogyan is viselkedjenek egy mozgáskorlátozott jelenlétében. Emellett erőt ad sorstársainak.

Erik Budapesten született 1998. augusztus 11-én. Születésekor oxigénhiány következtében agyvérzést kapott, emiatt mozgáskorlátozott lett. Mint kifejtette: bármennyire is nehéz, de elkerülhetetlen, hogy ne érje bármiféle diszkrimináció, bántás a mozgáskorlátozottsága miatt.

„Nyilván nem estek jól ezek a dolgok, de ezek hatására kezdtem el gondolkodni azon, hogy mi az, amit tehetek azért, hogy az ép emberek elfogadjanak minket fogyatékkal élőket. Sokáig gondolkodtam a megfelelő és hatásos megoldáson, de végül megtaláltam” – árulta el a jelenleg Csolnokon élő fiatal.

Döntése után előadásokat kezdett el tartani az iskolákban diákoknak arról, hogy milyen mozgáskorlátozottként élni az életet, illetve, hogy hogyan tudnak helyesen segíteni a hétköznapokban a fogyatékkal élőknek. Emellett az is kiderül előadásaiból, hogy hogyan kezeljék mások azt a helyzetet, ha egy fogyatékkal élővel találkoznak, hogy ne meglepő, hanem a világ legtermészetesebb dolga legyen.

„Célom, hogy előadásaim által elfogadják a fiatalok a mozgásukban korlátozott, fogyatékkal élő embereket, és meglássák azt, hogy igazából nem is különböznek tőlük. Sorstársaimnak pedig erőt szeretnék adni ahhoz, hogy merjenek kiállni magukért” – hangsúlyozza Erik.

Első motivációs, érzékenyítő előadását 2015-ben tartotta, azóta pedig rengeteg találkozón több mint 3000 diáknak mesélt a mozgáskorlátozottak életéről.

Az iskoláknak egész évben folyamatosan lehetőségük van regisztrálni, jelentkezni Erik oldalán az előadásokra, ráadásul idéntől szeretné ezt kiterjeszteni az ország egész területére is.

Az előadások mellett két álmát is sikerült megvalósítania: a színészetet és modellkedést. Annak ellenére, hogy mennyi negatív kritika érte kezdetekben. Természetesen jó pár terve van még.

„Nagyon régi álmom, hogy egyszer esélyegyenlőségi műsort vezethessek rádióban vagy akár televízióban, hiszen az országban nagyon kevés ilyen műsor van, ami ezzel a témával foglalkozik, pedig nagyon nagy szükség volna rá, az elfogadás terjesztésének jegyében” – emelte ki.

Kitért arra is: nagyon megtisztelő, hogy egyre több ember szeretné támogatni a munkáját, és továbbra is szívesen fogadja azokat a támogatókat, szponzorokat, akik akár anyagi vagy tárgyi alapon jószolgálati, vagy kereskedelmi célból szeretnék támogatni.

Erik példaértékű kiállását már többször is elismerték: a TV2 Csoport Süss Fel Nap! Programjának Különdíját kapta meg 2015-ben, valamint a The Famous Grouse Méltán Híres Példakép elismerésre is jelölték 2016-ban. Tavaly novemberben pedig meghívást kapott a Parlamentbe, ahol az Országgyűlés alelnöke fogadta. Sneider Tamásnak bemutatta tevékenységét és a fogyatékkal élőket érintő problémákról is beszélt.

Éppen egy éve az RTVE Életek és sorsok műsorában is szerepelt:

Az RTVE Hattér című műsorának is meghívott vendége volt tavaly:

Az RTL Klub Kölyök Kalauz című műsorában is bemutatkozott tavaly:

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 18. 16:20, hétfő | Helyi

Súlyos baleset után megritkították a zebrát árnyékoló fát a Kossuth utcán

A köztéri lámpa fénye mostantól már sokkal jobban bevilágítja majd a gyalogátkelőt.

2019. November 18. 15:31, hétfő | Helyi

Forgalomkorlátozással járó munkálatok kezdődnek a belvárosban

Az ÉDV Zrt. forgalomkorlátozással járó, vízvezeték tolózár rekonstrukciós munkálatokat fog végezni a Lőrinc utca mindkét oldalán.

2019. November 18. 11:29, hétfő | Helyi

Újabb dílereket kaptak el az esztergomi rendőrök

Az esztergomi rendőrök a korábbi hét díler mellett, újabb két kereskedőt is őrizetbe vettek.

2019. November 18. 09:19, hétfő | Helyi

Óriási bravúrral nyertek sakkozóink Székesfehérváron

Az NB II-es sakkbajnokság Székesfehérváron folytatódott, ahol a papírforma szerint nem sok esélye volt városi klubunknak. Tavaly 7,5-4,5-re kaptak ki sakkozóink, míg 2017-ben 9-3-ra az erős egységes fehérváriaktól.