Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Október 01. 07:44, szerda | Helyi
Forrás: ITE

Így etesd az állatod

Így etesd az állatod

Apró, nagyobb, még nagyobb, idős, ivartalanított vagy speciális igényű állatkája van? Gondoskodjon táplálásáról a számára legmegfelelőbb módon! Ezzel segítheti fejlődését, megőrizheti vagy javíthatja egészségi állapotát

és persze nem utolsó sorban: örömet is szerezhet neki.

Akár cicák, akár kutyák, akár kisemlősök gazdái vagyunk, egy dologban biztosan hasonlítunk: a legjobbat szeretnénk kisállatunknak, a táplálás tekintetében is. Az eledel kiválasztása azonban, a látszat ellenére nem is olyan egyszerű feladat, ugyanis figyelembe kell vennünk számos kritériumot ahhoz, hogy tényleg a megfelelő táplálékot tegyük kis barátaink edényeibe.

Kölyökcicák, kölyökkutyák etetése
A macskák tízhetes korukig nehezen boldogulnak a száraz eledellel, ezért az első időszakban konzervvel, alutasakos étellel vagy általunk megpuhított száraz táppal csillapítsuk éhségüket.
Az apró bársonytalpúakat egy nap többször is etetnünk kell: hat hónapos korig 6-8 óránként, később elegendő reggel és este gondoskodni a táplálásról. Fontos tudni, hogy a macskák nem tudnak egyszerre sok ételt elfogyasztani, ezért egészségük érdekében jobb, ha inkább mindig kisebb mennyiséget teszünk eléjük.

Amikor egy kiskutya hozzánk kerül, akkor már legalább egy hete önállóan tudnia kell táplálkozni. Az anyatej után általában vízbe áztatott elválasztó tápot szoktak adni a kölyköknek, és ezt nem tanácsos azonnal lecserélni, amikor az eb hozzánk kerül, mert a hirtelen tápváltás hasmenést okozhat. Fokozatosan, keverve térhetünk át más eledelre, szem előtt tartva a kutyus igényeit. 10-12 hetesen a tápot már kiegészíthetjük sovány hússal, rizzsel és zöldséggel, sajttal, joghurttal, kefírrel. Kezdetben 5-6 óránként, kis mennyiségeket adjunk enni az állatnak.

Fél éves kor után már elegendő napi két etetés, majd egy éves kor után a kutyák többségét elegendő naponta egyszer etetni. A kölyök nagyon gyorsan fejlődik, ezért energiaszükséglete jóval magasabb, mint a felnőtt állatoké. Ennek mértéke attól is függ, hogy mennyire aktív és milyen fajtájú kutyusról van szó – írja Fressnapf.hu.

Nagyon fontos, hogy a kölyköket a koruknak és leendő felnőttkori méretüknek megfelelő táppal etessük.
A kutya- és cicakölykök növekedéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag, vitamin és ásványi anyag bevitele, ezért kicsi korban kevésbé ajánlatos házi készítésű menüt adni, mert a prémium tápok mindent olyan mennyiségben és arányban tartalmaznak, ahogy az optimális fejlődés szempontjából a legjobb.

Kisemlősök táplálása
Deguknak csemegeként adhatunk gyógynövényeket, fűféléket, nem mérgező fák gallyait. Csincsillák a fő táplálékuk mellett mellet nagyon kis mennyiségben kaphatnak zöldségeket, gyümölcsöket és gallyakat. Szíriai aranyhörcsögöknek adhatunk a főétel mellé zöldségeket, fűféléket és heti egy alkalommal sajtot, tojást vagy lisztkukacot. Tengerimalacok és nyulak előételként kaphatnak naponta egy kiskanálnyi magot (zab, rozs, búza, árpa), de ezekkel óvatosan kell bánni, mert hízlalnak.

Hörcsögöknek főételként magkeveréket vagy a számukra gyártott pelletált tápot ajánljuk.
A deguk a természetben fűevő állatok, ezért alapvető ételük a jó minőségű széna és a számukra előállított degutáp. A deguk hajlamosak a cukorbetegségre, ezért soha ne adjunk nekik magas cukortartalmú gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket. Tengerimalacok, nyuszik, csincsillák főétele is mindig a kiváló minőségű széna legyen.

Ha tanácstalanul állunk a boltok polcai előtt, hogy milyen szénát, illetve magkeveréket vásároljunk kedvencünknek, bátran kérjük a szaküzletek eladóinak tanácsát!

Speciális kutyamenük
Kutyusunk számos okból szorulhat diétára. Előfordulhat, hogy a kevés mozgás és/vagy a túl sok finom falat miatt elhízott és egészsége érdekében vissza kell fognunk az ínyencségeket.

Az idősebb kutyusoknál gyakran előfordul a vesebetegség, amely egész életre szóló diétás táplálást igényel: ilyen esetekben olyan táp etetése javasolt, ami kíméli veséket, vagyis amelyben a hagyományoshoz képest kevesebb a foszfor és fehérje.

Számos olyan állapot van, amikor a kutyának diétáznia kell például: emésztési problémák (időszakos hasmenés) vagy krónikus bélbetegségek, cukorbetegség, májbetegség, táplálékallergia.

Ugató kedvencünknél szívbetegség is előfordulhat, amin speciális diétával szintén segíthetünk, vagy legalábbis szinten tarthatjuk kedvencünk állapotát, csökkenthetjük a rosszullétek gyakoriságát, tanácsolja a Fressnapf.

Korosodó kedvenceink a megszokottnál is nagyobb gondoskodást igényelnek. Az állatok igényei idősebb korban sokat változnak, ezért fontos, hogy tudjuk, mire van szükségük. Az idősödő kutya kevesebbet és lassabban mozog, mint fiatal társai. Ezért már nincs szüksége olyan mértékű energiabevitelre, mint ifjú korában, mert a fölöslegessé vált kalóriák elhízáshoz vezetnek. Az idős állatok táplálékának csökkentett zsírtartalmúnak kell lennie. Az idős állatoknak jó minőségű, magas biológiai értékű fehérjét kell biztosítanunk. A boltokban kapható, senior eledelekben megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje található, ezért különösen ajánlott, hogy az idős állatnak ne otthon kevert élelmet adjunk, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy kedvencünk minden igényét, a helyes arányban ki tudjuk elégíteni.

Nagyon fontos, hogy az idős állatokat rendszeresen vigyük állatorvoshoz, mert a rutin vizsgálatok során korai stádiumban felismerhetőek bizonyos betegségek, így már nagyon korán beállítható a megfelelő diéta, ezáltal meghosszabbítható a tünetmentes időszak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT