Hírek
2019. Június 06. 18:50, csütörtök | PR
Így készülnek a legfinomabb salátaöntetek

Jégsaláta, fejes saláta, ruccola, fodros lollo, endívia, római saláta…mind mind arra csábít, hogy isteni könnyed salátát készítsünk belőlük. Friss idény zöldségekkel keverve percek alatt kész a friss, színes saláta.
A nyár egyértelműen a könnyű, ízletes saláták időszaka. Az összetevők számtalan variációt kínálnak, egyedül a salátaöntet szokott kisebb fejtörést okozni.
Kétségtelen, hogy a friss saláta a hozzá passzoló öntettel lesz kerek egész. Legyen ecetes, kefires vagy olajos?
Egyik legfontosabb szempont, a savanyú íz (almaecet, fehérborecet, balzsamecet) és a fűszerek megfelelő aránya. Természetesen a hozzávalók minősége is sokat tud dobni egy salátán, egyszer-egyszer érdemes beruházni egy drágább olajra vagy ecetre, egyszerre úgyis csak kevés kell belőle.
A salátába inkább a friss zöldfűszerek valók, mert aromásabbak a szárítottaknál. Ám nem árt óvatosan bánni velük. A nagyon intenzív ízűeket nem érdemes kombinálni, mert túl harsány ízt kapunk.
A friss, főleg a leveles salátákhoz híg dresszingeket, a laktató (hússal, burgonyával, tésztával gazdagított) salátákhoz sűrűbb önteteket, például majonézt érdemes készíteni.
Kreatív salátaöntet receptek között szemezgetve íme néhány egyszerű és finom saláta dresszing:
Klasszikus vinaigrette
4 evőkanál fehérborecetet összekeverünk ½ teáskanál mustárral, 6 evőkanál olívaolajjal, egy csipetnyi sóval, borssal és cukorral. Ha kész, beleforgatunk 1 kis fej, vékonyra karikázott vöröshagymát.
Mediterrán vinaigrette
1 evőkanál balzsamecetet összekeverünk 3 evőkanál citromlével, csipetnyi sóval, borssal és cukorral, majd apránként belekeverünk 6 evőkanál olívaolajat. Petrezselyemzöld és bazsalikom leveleit lecsipkedjük, és ¼ csokor metélőhagymával együtt felaprítjuk. A zöld fűszereket a vinaigrette mártásba keverjük, és legalább 10 percig állni hagyjuk.
Mézes-mustáros öntet
1 evőkanál francia magos mustárhoz keverünk 1 evőkanál mézet vagy juharszirupot, 1 evőkanál balzsamecetet és 3 evőkanál olíva olajat. Sóval borssal és egy gerezd zúzott fokhagymával fűszerezzük.
Krémes balzsamecetes dresszing
3 evőkanál balzsamecethez 6 evőkanál olíva olajat keverünk, majd hozzáadunk egy evőkanál agavé vagy juharszirupot. Sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval fűszerezzük.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Szeptember 08. 15:18, hétfő | PR
Új korszak a PMFC-nél: bemutatkozik Baksa Zsolt, a klub új tulajdonosa
A Pécsi MFC életében új fejezet kezdődik: a csapat többségi tulajdonosa Baksa Zsolt lett, aki nemcsak vállalkozói, hanem sportvezetői tapasztalatokkal is rendelkezik.
2025. Szeptember 08. 10:32, hétfő | PR
Luxi helyett influenszeres spórolás: főzés, kertészkedés és akcióvadászat
2025. Szeptember 03. 09:56, szerda | PR
Anyagi kényszer, infláció, bizonytalanság – milyen nyugdíjas évekre számítanak a középkorúak?
A középkorú magyarok nagy része nyugdíjasként is dolgozna, leginkább anyagi okokból, a K&H biztos jövő reprezentatív kutatása szerint.
2025. Augusztus 22. 11:36, péntek | PR
Szigetvári Vár – ahol felforr a történelem
Cozombolis Péter is felfedezte a vár különleges világát