Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 07. 14:06, kedd | Helyi
Forrás: ITE

Így kezeljük az akváriumot!

Így kezeljük az akváriumot!

Ha az akvárium szóba kerül, akkor a legtöbben egy kényesen tisztán tartható üvegketrecre gondolnak, ám ezzel ellentétben a halak és lakóhelyük gondozása nem igényel túl sok időt vagy energiát.

Persze csak akkor, ha helyesen tartjuk őket. Megmutatjuk, hogyan!

Az akvárium tisztán tartása

Az első legfontosabb kérdés az akvárium méretének helyes megválasztása, hiszen a tisztítás is ezen múlik majd. Sokan csak azért választanak kisméretű akváriumot, mert úgy vélik, azt könnyebb kezelni, és a tisztaságát biztosítani, ám ez egy téves hozzáállás. Minél nagyobb ugyanis egy akvárium, a tisztítása annál egyszerűbb, tekintve, hogy ebben a vízmennyisség is több. A nagyobb méretű akvárium egyébként a halaknak is sokkal kedvezőbb életkörülményeket biztosít. Ha jól végezzük az akvárium körüli teendőinket, akkor pusztán a halak etetése, a heti egyszeri vízcsere, a néhány hetenkénti talajtisztítás és az időnkénti szűrőellenőrzés lesz csak a feladatunk. Ez azért nem olyan sok, cserébe viszont egy hangulatos, élő és megnyugtató hatású akváriumot kapunk.

A halak etetését tekintve nagyon fontos, hogy az egészségük megőrzése érdekében biztosítsunk változatos étrendet számukra, tehát ne mindig ugyanazt a fajta táplálékot vásároljuk számukra. Ha a készen kapható táplálék mellett saját magunk is gyűjtünk nekik eleséget, akkor vigyázzunk a fertőzésveszélyre, illetve a ragadozó-mentesítésre. Az akvárium tisztán tartása miatt ne etessük túl a halakat, mindig csak akkora mennyiséget adjunk nekik, ami azonnal el is fogy. Ezzel megakadályozhatjuk a túlzott algaképződést, és az akvárium idő előtti elszennyeződését.

A víz cseréjét általában hetente szükséges elvégezni, természetesen ez is függ az akvárium méretétől. Ez általában 20-40% közötti vízcserét jelent hetente, a legjobb, ha szobahőmérsékletű vízzel pótoljuk a hiányzó mennyiséget. Ilyenkor a halak az akváriumban maradnak, csupán kimerjük vagy leszívjuk a vizet, majd a friss vizet beletöltjük. A pótolt víz lehet csapvíz, ilyenkor a klór eltávolítása fontos, de lehet desztillált víz is.

Mire figyeljünk az akváriumoknál?

A víz kémhatásának figyelése nagyon fontos, amelyet ma már nagyon egyszerűen folyamatosan figyelemmel kísérhetünk pH-monitorok segítségével. A víz kémhatásának nem megfelelő értéke károsan befolyásolja a halak állapotát, fontos, hogy ne legyen se túl lúgos, se túl savas.

Ugyanígy meghatározó a víz hőmérséklete, amely eltérő a trópusi akváriumoknál és a hidegvízi akváriumoknál. A trópusiaknál fokozott figyelemmel kell lennünk, hogy a víz nehogy kihűljön, ha esetleg elromlik a fűtőberendezés, mert az a halak pusztulásához is vezethet. A hidegvízi akváriumoknál éppen fordított a helyzet: ott a hőmérséklet emelkedése jelenthet veszélyt a halakra.

Higiénia és nagytakarítás

A heti apróbb munkálatok mellett időnként azért szükség van az akvárium nagytakarítására, melyre általában évente egyszer kerül sor, a nagyobb akváriumoknál még ritkábban. A takarítás során is meg kell őriznünk a lebontó baktériumok többségét, ezért a régi víz minél nagyobb részét tegyük félre, míg a takarítással végzünk. A dekoráció és az akvárium lemosásához nem használjunk vegyi anyagokat, mert azok maradványa is életveszélyes lehet a halainkra. Vízkőoldásra használhatunk ecetet, az nem károsítja halainkat. Mossuk át a talajt alaposan, majd tegyük ugyanezt az akváriummal is, oldalait szabadítsuk meg az algáktól. A végén töltsük vissza a régi vizet és pótoljuk frissel a hiányzó mennyiséget. Fertőtlenítő szerek használata felesleges, hiszen azok a hasznos baktériumokat is elpusztítják, amely végzetes lehet a halakra nézve.

Címkék: akvárium, tisztítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.