Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Október 04. 05:00, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - Fotók: Szent István Strandfürdő - Archívum

Így újul meg a Szent István strandfürdő és a Fürdő szálló

Így újul meg a Szent István strandfürdő és a Fürdő szálló

Ötmilliárd forint kormányzati támogatásból újul meg az Esztergom belvárosát meghatározó Szent István strandfürdő és a hozzá kapcsolódó Fürdő szálló és környezete.

A Dunakanyar turisztikai fejlesztésének keretén belül ötmilliárd forint kormányzati támogatásból újul meg az Esztergom belvárosát meghatározó Szent István strandfürdő és a hozzá kapcsolódó Fürdő szálló és környezete. A Hernádi Ádám turisztikai biztos által felügyelt projekt előkészítése már elkezdődött, a támogatás lehívásához szükséges, szeptember közepén „zöld utat kapott” koncepció alapján kezdődhet a tervezés, majd ezt követően a kivitelezés, amely jelentősen megváltoztatja a belváros jelenlegi látképét, visszaadva Hévíz városrész patináját – írja az Esztergom lap októberi számában.

Nyitás a város felé

A strandfürdőegyüttes rekonstrukciója során az egyik legfőbb célkitűzés az volt, hogy a működéshez szükséges nagyméretű építészeti program ne jelenjen meg nagy felszíni épülettömbökben. A strand lehetőség szerint tovább nyisson a város felé, mind vizuálisan, mind funkcionálisan újraértékelve az intézmény és a város kapcsolatát. Mivel értékes műemléki környezetről van szó, elsődleges, hogy az épített örökség kiemelése mellett magas minőségű kortárs építészeti megoldások szülessenek, valamint a terület rehabilitációja során a zöldfelületek tervezése és kialakítása is fontos részfeladat legyen.

A strandfürdő területét a fejlesztés szempontjából három zónára osztjuk, mely megfelel a történeti hagyományoknak is. Az aktív zóna intenzív kapcsolatban van a várossal, itt található a nagymedence és kiegészítő létesítményei az új gyermekmedencével. Az aktív zóna része a fedett uszoda is, melynek medencéje tanmedencévé alakul. Ennek méltó építészeti kerete lesz az eredeti fényében és eredeti díszítéseivel megújuló fedett uszoda-épület. Az új bejárati épület homlokzatának vonalában meghosszabbított árkádos folyosó köti majd össze a fedett uszodát az új főépülettel. Ez a folyosó lesz a déli határa a pihenő zónának, mely a mai pihenőkert felújításával készül, vagyis a fedett uszoda és a gőzfürdő épülete közti területen, melynek északi határa a Bajcsy-Zsilinszky utca vonala lesz, ám térben az utcától lesüllyesztve kerül kialakításra. A sport és rekreációs zóna a gőzfürdő épületének pinceszintjén lesz.

Hévíz tér és rendezvényház

A megújult strandfürdő határai a jövőben a városközpont fejlesztési terveihez igazodnak. Az intézmény bejárata új helyre kerül, az újonnan kialakított „Hévíz térnek” nevezendő köztér irányából nyílik.

Az új, többfunkciós rendezvényház, összekapcsolódva a megújult strandfürdővel több irányú feltárást kíván, így lényegében valamennyi eddigi bejárat hasznosítható.
Az együttes előtti új városi köztér felől a parkolón át és a parkon keresztül is elérhetővé válik, mely alkalmat ad arra, hogy az egykori díszes előcsarnok újra hasznosításra kerüljön. A fedett parkoló (nem mélygarázs, hanem úgynevezett teremgarázs, 67 férőhellyel) felől lifttel lehet megérkezni ide, a park oldaláról pedig az étterem terasza felől. Innen nyílik majd az eredeti fényében helyreállított díszebédlő, valamint a szálló meghosszabbított déli új szárnyában elhelyezendő nagy rendezvényterem.

Étterem és konferenciaterem a Fürdőszállóban

A rendezvényház pinceszintjének egyik része az uszodához tartozó szolgálati funkciókat foglalja magába, másik része pedig a strandfürdő belső éttermét kiszolgáló konyhablokknak is helyet ad majd. A fürdő fogadóépületének előcsarnoka közvetlen összeköttetésben van a pinceszint déli, új szárnyában elhelyezett étteremmel, mely a fürdő esti zárása után a Hévíz tér felé önálló étteremként vagy rendezvényteremként működhet tovább.

A földszinten két nagyobb – ám igény szerint egybenyitható – rendezvényterem található, az egyik az egykori, eredeti állapotában visszaállított díszétterem, a másik pedig az új szárnyban létesített, kortárs építészeti megfogalmazású új nagy rendezvényterem, mely akár 200 fős esküvők megrendezésére is alkalmas lehet a későbbiekben.

Új bejárat a strandfürdőbe

Az intézmény bejárata új helyre kerül, az újonnan kialakított Hévíz tér irányából nyílik. A Hévíz térből a kabinsor déli oldala előtt egy újabb kis tér nyílik majd, mely aktív része lesz a Kis-Duna sétánynak. Ennek északi térfala a kabinsor feltöltés alól kiszabadított déli fala lesz.

A Malom utca felőli épített kerítés vonala a telekhatáron húzódik majd, vagyis a mostani vonaltól az utca felé kijjebb. Innen a későbbiekben nem lesz már bejárat. A műemlék épületekről valamennyi későbbi oda nem illő toldalék elbontásra kerül, így újra felszabadulnak és fontos utcaképi elemmé válnak a fedett uszoda szecessziós oromfalai. A Bajcsy-Zsilinszky utca felől az eredetihez hasonló áttört kerítés szeli majd a területet, melyet aztán a szálló épülete zár, illetve az új tér felé a kabinsor, mely a jelenlegi támfal vonalába épített új központi épületbe fut be.

A strandfürdő város felőli határa a szecessziós kabinsor lenne, mely által így az együttes déli irányból, a város felől is történeti térfalat kap. A kabinsor meghosszabbítása a jelenlegi támfal vonaláig lényegében annak a történelmileg kialakult kapcsolatnak az újjáélesztése is, mely 1929-1963 között létezett. A támfal helyén nyílásokkal tagolt új homlokzatsáv pedig visszafogott építészeti megjelenésével harmonizál a kabinsorral, így adva egységes építészeti keretet a medencének és az aktív zónának.

A legmodernebb technológia a strandon

A felújításokhoz igazodva a fedett uszoda rekonstrukciója nem választható el az uszodagépészeti tér és raktár építésétől. Az 1917-ben készült beton medencét többször átalakították, de állapota mára a teljes cserét igényli. Helyére az eredeti méretében új, két beállított vízszintet is lehetővé tévő tanmedencét terveztek, rozsdamentes acél burkolattal. A medencébe beleépíthető és használhatóvá tehető a híres vízköpő fej is. A feszített víztükrű medence vízellátása, vízelvezetése és puffertere az uszodagépészeti térből biztosított. A medence két vízállású lesz: 110 cm és 70 cm.

A fedett uszoda vízgépészeti ellátása az új pinceszinti gépházból történik. Az épület légtechnikai ellátásáról az északi homlokzat elé épített, a gazdasági udvaron felállítandó külső légkezelő gépészeti egység gondoskodik. Ebben integrálva kap helyet az elektromos ellátó központ is. Az épülethez északkeleti irányból csatlakozik majd a félig földbe süllyesztett új szivattyúház és a tervezett gyermekmedencék vízgépészeti tere. Az épületben minden gépészeti berendezés rejtve helyezkedik majd el.

Mivel az uszoda valamennyi medencéjét vízforgató berendezésekkel kell ellátni, ezt a nagy helyigényt egy helyen érdemes, a föld alatt kiszolgálni. Az új uszodatechnikai és gépészeti tér kialakításánál fő szempont volt a betervezett tartályok és technológiák mérete és mozgatása, melyhez megfelelő, a Malom utcából is elérhető 2,5 t teherbírású teherliftnek is helyet kellett biztosítani. A minél jobb területfelhasználás és a technológiai tisztaság miatt ennek az építménynek a zárófödémén egy szakaszon az új, 25x13 m-es medence kap majd helyet, mely az épülettől független technológiával kerül megépítésre.

Speciális vízzáró védi majd a gépészetet

A pince tervezésénél a jelenlegi mértékadó árvízszinthez kellett méretezni a szerkezeteket. Mivel az építményben igen értékes gépészeti berendezések kapnak helyet, így a szerkezeti mozgások minimalizálására és a teljes vízhatlanságra kellett törekedni, a gépészeti tér, a raktár és a gázfogadó helyiség ajtajait is vízzáróra tervezték. Az előzetes kalkulációk alapján a mértékadó vízszintek és a talajvizsgálatok ismeretében az építmény zárófödémének szintje az utcaszinthez igazodik. A rá kerülő egy méter mély medencéhez igazítják a terepet, amely helyenként nagyobb földfeltöltéssel jár, ez pedig a leterhelés szempontjából a felúszás elleni védelemben is előnyös. A víznyomás miatt az építmény alapozásánál lehorgonyzást kell alkalmazni cölöpalapok és gerendarács formájában.

Az építményt ezen túl úgy kellett megtervezni, hogy az a teljes, jövőben tervezett fürdőegyüttest is kiszolgálja, így a fűtési gépház, a hőszivattyúk gépháza, valamint a kút vizének fogadója és kezelőegysége is itt kap helyet. Ezen felül egyes közművek fogadását és a megfelelő csatlakozásokat is itt kell megoldani.

Teljesen átalakul a nagymedence

Az 1929-ben épült nagymedencét 1986-ban átépítették, majd a ’90-es évek közepén feszített víztükrűvé alakították. A medence állapota jelenleg annyira leromlott, hogy amennyiben a felújítás nem történik meg, 2020. után használatra alkalmatlanná válik. Emellett vízforgatóval is el kell látni. Mindezek a tények a medence teljes átalakítása mellett szólnak, melyet kibővítve legalább 8 pályás úszó- és sportmedencére terveznek átépíteni. A medence jelenlegi helyétől elhúzva kerülne kialakításra, a megfelelő körüljárhatóságot biztosítva.

Új fedett medence és úszómedence

A fedett uszoda felújítása során annak elhasználódott medencéjét is le kell cserélni. Ez a 8x20 méteres oktatómedence szintén a most építendő gépészeti helyiségből lesz ellátva, ennek csatlakozási lehetőségei is biztosítottak.

A gépészeti tér tetején, az egykori női medence helyén kerül kialakításra a strand új úszómedencéje. A tervek szerint valamennyi medence rozsdamentes acélburkolatot kap. A gőzfürdő pinceszintje a mai napig őrzi eredeti elemeit, a merülőmedencéket és a gőzkabint. Az épület földszintjéből mintegy 5 m-t elbontottak a ’60-as években, ezt most visszaépítenék és ebben az épületrészben kaphatja vissza a városi bejáratát az épület. A földszinti részben, ahol egykor kádas szobák voltak, két szépészeti és egy orvosi szaktanácsadási helyiség kapna helyet, melyek a helyreállított előcsarnokból nyílnak. A gőzfürdő épülete az eredeti helyeken kap bejáratokat: egyet a város felől, a helyreállított és visszaépített homlokzaton, egyet pedig a szálló felőli homlokzatán.

Árkád a kabinsoron

A kabinsor jelenleg nyári használatot biztosít csak, a téli sátor elhelyezésekor nem hasznosítható. A kabinok jelenlegi kihasználtsága igen alacsony, a medencéhez viszont közel épültek, a medence körüli előírt távolságok így nehezen biztosíthatók. A kabinsor a későbbiekben a strandfürdő városi térfala is lesz egyben, így a várossal való intenzív kommunikáció is feladata lesz. A strandfürdő vizuális kapcsolata a várossal úgy kerülne biztosításra, hogy a kabinsorból a keleti oldalon a fő tartószerkezetig bontanák vissza a válaszfalakat, így egy medencét övező fedett-nyitott pihenő árkádsor alakulna ki, amit a város felé a rövidebb oldalon földig érő ablakokkal látnának el. Így a medence mellett olyan fedett széles sáv alakulna ki, mely sokkal tágasabbá teszi az érzetet. A hosszabbik oldalon a kabinok jó része megmaradna eredeti formájában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT