Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 28. 10:47, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu - illusztráció: pixabay

Így védd meg magad a virtuális térben! – Roadshow Esztergomban

Így védd meg magad a virtuális térben! – Roadshow Esztergomban

Digitális Immunerősítő roadshow-nak adott otthont a Dobó gimnázium a minap.

Hernádi Ádám polgármester programjának szerves részét képezte a gyermekek internetes biztonsággal és adatvédelemmel kapcsolatos képzésének bevezetése. Ezen program megvalósításának bevezető részeként a Dobó Katalin Gimnázium diákjaihoz érkezett az országjáró, Digitális Immunerősítő roadshow – közölte közleményben a polgármesteri hivatal.

A legmodernebb digitális eszközök, az internetes közösségi tér működésének játékos, interaktív bemutatása és egy valódi, etikus hacker is várta az iskola tanulóit.

„Ma természetesnek vesszük, hogy életünk jelentős részét online töltjük, és bele sem gondolunk abba, hogy milyen veszélyek fenyegethetnek, holott ahogy a valós életben, úgy a virtuális közösségi térben is egy pillanat alatt egész életünkre kiható baj történhet velünk. Csak példaként: azt mindannyiunk tudjuk, hogy ha nem nézek körül, mielőtt átmennék egy úton, bármikor elüthet egy autó. Abba viszont csak ritkán gondolunk bele, hogy ha nem nézek körül egy-egy webfelületen, mit kockáztatok: saját, a virtuális világba töltött és feltöltött életem akár egészét. És ellentétben az online játékokkal, itt sincs új élet, ugyanúgy csak egy van mindenkinek, mint a valóságban” – mondta többek között a Digitális Immunerősítő Program roadshow névre keresztelt, országjáró program esztergomi rendezvényét megnyitó beszédében Erős Gábor, Esztergom Város alpolgármestere.

Az egész napos program keretén belül - Magyarországon egyedülálló módon - egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatta be, hogyan zajlik, amikor ellopják valakinek a jelszavát. A hekker az adatlopások lehetséges következményeit is bemutatta, így a résztvevők a saját szemükkel kísérhették végig, miként csalhatnak csapdába az adatvadászok és lophatják el a teljes digitális életünket, akár néhány perc alatt.

A színpadi programok mellett számos, a Digitális Immunerősítő Program által kifejlesztett online és offline aktivitás várta a dobós diákokat, ahol kipróbálhatták magukat etikus hackerként, megmérhették digitális immunrendszerük erősségét egy speciális teszt segítségével, játékos formában megtapasztalhatták, hogy milyen félrevezető lehet a hangulatjelekkel történő kommunikáció, illetve egy új fejlesztésnek köszönhetően egy online torpedó játékban a digitális védelmi lehetőségekről is tudomást szerezhettek.

A tervezés során a Digitális Immunerősítő Program szakemberei törekedtek arra, hogy az aktivitások online, a 21. századi technika segítségével történjen, ezért a játékok gyakran tabletek, illetve a diákok okoskészülékeivel vehették igénybe. A diákok mellett a pedagógusokra is gondoltak a szervezők, akik a „tanármegőrző programon” megismerkedhettek többek között a cyberbullying megelőzésének módjaival, az adathalászat és a közösségi média veszélyeivel, illetve az online bűnözés elleni hatékony védekezéssel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT