Városlista
2020. január 25, szombat - Pál

Hírek

2017. Április 14. 08:59, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Ilyen lehet Esztergom új világháborús emlékműve

Ilyen lehet Esztergom új világháborús emlékműve

Szimmetrikus, kétszárnyú emlékmű állhat a Csalamádé temetőben a II. világháború helyi hősei és áldozatai tiszteletére, akiknek névsorát az esztergomiak kiegészíthetik majd, és akár hozzá is járulhatnak az állításához.

Már a rendszerváltás első éveiben felmerült Esztergomban is az igény arra, hogy emlékművet állítsanak a második világháborús hősöknek, áldozatoknak. A városban ugyan több helyen is van háborús emlékmű, de a második világháborús Esztergomban elesett mintegy háromszáz hősi halott és háromszáz civil áldozat számára külön még nincs.

A Szent Anna (régi Csalamádé) temetőbe állítandó új emlékművet Borosházi Tamás, építészmérnök tervezte, melyhez Négyesi Lajos alezredestől, a Honvéd Kulturális Egyesület választmányi tagjától kapta meg a hősök és áldozatok névsorát. Az esztergomi világháborús emlékmű a látványterv alapján egy szimmetrikus, szárnyakra utaló elrendezést kap majd, melyet Borosházi Tamás úgy tervezett, hogy a stilizált, modern stílusú emlékmű építmény egyik felén a katonai, a másik felén a civil áldozatok nevei szerepelnek, közepén pedig egy posztamensen lévő kereszt áll majd.

Mindennek bemutatására és az esztergomi véleményének meghallgatására az önkormányzat a közelmúltban lakossági fórumot is rendezett a művelődési házban. Az esemény résztvevői pedig rokonszenvüket fejezték ki a készülő, tervezett emlékművel kapcsolatban.

Az emlékmű állítás célja, hogy Esztergom minden lakosa, az idősebb és a felnövekvő nemzedék is tekintsék sajátjuknak a második világháborús emlékművet, illetve az azon lévő névsor összeállítását.

Az emlékművön szereplő nevek lakossági kiegészítésére a következő, májusi Esztergom lapszámban olvasható névsor ismerete után lesz lehetőség, az újság központi e-mailcímére való beküldéssel.

A Honvéd Kulturális Egyesület megadta azt a számlaszámot, melyre befizetve akármilyen kis összeggel, bárki hozzájárulhat az emlékmű felállításához.
A számla szám: K&H Bank Zrt. 10402908-29023378

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 24. 10:00, péntek | Helyi

Ideiglenes forgalomkorlátozás lépett életbe a temetőnél

Ideiglenesen félpályás útlezárásra kell számítani a közlekedőknek a Petőfi Sándor utca 95. szám előtt, a Belvárosi temető környékén.

2020. Január 24. 06:01, péntek | Helyi

Estig helyszíneltek a halálos baleset után

Kanyarban áttért a másik forgalmi sávba és így ütközött a személyautó a kamionnal csütörtökön.

2020. Január 24. 06:00, péntek | Helyi

Elgázolt egy gyalogost Esztergomban, a bíróság előtt felelhet

Súlyos sérülést okozott egy gyalogosnak az a 30 éves férfi, akinek gázolási ügyét vádemelési javaslattal zárta le az esztergomi rendőrség most.

2020. Január 24. 05:17, péntek | Helyi

Ittas kamionost fogtak a rendőrök

Nemcsak a szonda jelzett, de a súlykorlátozást is megszegte egy kamionos a minap Bajnán.