Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2015. Augusztus 19. 12:05, szerda | Helyi
Forrás: LVP

Indul, de nem sokkal gyorsabb az esztergomi vonat

Indul, de nem sokkal gyorsabb az esztergomi vonat

Augusztus 20-ától már teljes vonalon jár a vonat az Esztergom-Budapest vasútvonalon. A pályafelújítás befejeződött, a beruházás azonban a villamosítással folytatódik. A menetidő egyelőre nem sokkal lett kevesebb.

Az elmúlt egy hétben már a legutoljára elkészült Pilisvörösvár és Aquincum Felső megállók közti szakaszon tesztelték a vasúti pályát a szakemberek. Az eredményeket figyelembe véve augusztus 20-án már a teljes esztergomi vonalon járhatnak a vonatok.

Az újraindítást követően a menetrend szerint hajnali 4 órától este 10-ig indulnak majd óránként Esztergomból a szerelvények, és persze a fővárosból vissza. A menetidő egyelőre viszont még a korábbi évekhez képest nem sokat rövidül. Az index.hu információi alapján a korábbi 91 perctől mindössze 5 perccel lesz gyorsabb a vonat, ám a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) egyes gyorsított járatokon 17 perc megtakarítást ígér.

A szeptembertől a csúcsidőben közlekedő, kevesebb helyen megálló gyorsított vonatokon 73 perc alatt, 43 kilométeres átlagsebességgel jutnak el a Nyugatiig Esztergomba. Esztergomból azonban érdekes módon ezek a járatok is 79 perc alatt érnek a fővárosi végállomásig. Gyorsjárat azonban a naponta induló 34 vonatból csak 13 lesz. A többi vonatnál 86 perces menetidővel kell számolniuk az utasoknak.

Mindennek egyrészt az okozza a NIF szerint, hogy több lett a megálló a szakaszon, másrészt a jelenlegi Desiro szerelvények gyorsulása elmarad a vonalra tervezett új szerelvényekétől. A jövőre kezdődő villamosítást követően viszont már a dinamikusabb Flirt vonatok állnak szolgálatba, melyekkel a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő szerint 53 kilométeres átlagsebességre nőve még 10 percet gyorsulhatnak majd a járatok.

Címkék: esztergom, nyugati, vasút, vonat

Ezek érdekelhetnek még

2023. November 21. 09:05, kedd | Helyi

MÁR AZNAP LEBUKOTT

Egy férfi elveszítette a pénztárcáját, de még előtte, útközben találkozott a későbbi elkövetővel. Pár óra múlva minden kiderült, a dorogi rendőrök kihallgatták a tettest.

2023. Október 30. 11:27, hétfő | Helyi

Tűzoltás is szerepelt a dorogi Richter nyílt napi programjában

Több mint harmincan vettek részt a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének Környezetvédelmi és Iparbiztonsági nyílt napján október 17-én.

2023. Október 25. 11:48, szerda | Helyi

Kémiatanárok példaértékű munkáját ismerte el a Richter

Idén is átadták a Magyar Kémiaoktatásért díjakat.

2023. Október 24. 12:04, kedd | Helyi

Elektromos gokartokkal száguldozhatunk novembertől Esztergomban

Egyben bővítve is a város turisztikai programjainak kínálatát az autóversenyzés világát megjelenítve nyílik meg novemberben az elektromos gokartpálya Esztergomban. A hírt maga a működtető tette közzé a Facebookon.