Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. December 21. 08:04, hétfő | Helyi

Ingatlanok Esztergomban: itt is számottevő az árváltozás?

Ingatlanok Esztergomban: itt is számottevő az árváltozás?

Európa egyik legnagyobb Bazilikájának otthont adó Esztergom a közép-dunántúli régió egyik népszerű idegenforgalmi központja.

A térség meghatározó munkaadója és adózója az 1991-ben alapított Suzuki autógyár, ahol a magyarok mellett számos szlovák alkalmazott is dolgozik.

Több szempontból fejlődő város
Országos szinten az átlagos fizetések növekvő tendenciát mutatnak, a rangsor az első helyén a főváros áll, ezt követi Komárom-Esztergom, majd Győr-Moson-Sopron megye. Esztergom kulturális fejlesztések központjában is áll. Nemcsak a vár felújítását tervezik, hanem az épület történelméhez, funkciójához kapcsolódó rendezvények, fesztiválok lebonyolítására alkalmas infrastrukturális feltételek kialakítását is.

Áfa-csökkentés és CSOK
Az elmúlt egy évben a lakások értékesítési volumene és ára is nagymértékű fellendülést mutatott, hiányterületnek számított viszont az új lakások építése. A napokban benyújtott újépítésű lakásokra vonatkozó áfa-csökkentés értelmében az állam a jelenlegi 27%-os áfát 5%-ra csökkentené a 2016-2019. közötti időszakban. Az intézkedés az új-, és a használt lakások árainak alakulását is befolyásolhatja, ennek mértékét viszont nehéz előre jelezni. Az építkezési kedvet tovább növelheti a családok körében az a vissza nem térítendő állami támogatás, melyet a párok abban az esetben kapnak, ha 10 éven belül három gyermeket vállalnak.

Forrás:portfolio.hu

Ingatlanár növekedés vidéken
Az ingatlanpiac nemcsak a fővárosban kapott kiemelt szerepelt az utóbbi egy évben, egyes vidéki városokban is jelentős változások mentek végbe. Az árak Győr-Moson-Sopron, Csongrád, Hajdú-Bihar és Komárom-Esztergom megyében mutattak számottevő növekedést. A megyeszékhelyek közül Győrben zajlott le a legnagyobb mértékű emelkedés, Békéscsabán viszont ezzel ellentétes tendencia volt megfigyelhető.

Forrás:portfolio.hu

Esztergom ingatlanhelyzete
A városban az elmúlt egy évben átlagosan 5,4%-kal nőttek az ingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai. Az esztergomi családi házak átlagos árai közel azonosak az országos átlaggal, Budapest, Győr, Szeged és Debrecen árszínvonalától viszont elmaradnak. A tégla-, illetve a panelépítésű eladó esztergomi lakások az országos átlagnál jelentősen alacsonyabb áron érhetőek el, az ország egyes nagyvárosaihoz képest 27-46%-kal olcsóbban juthatunk az egyes ingatlantípusokhoz.

Esztergom ingatlanárai összevetve az ország más nagyvárosaival, illetve az országos átlaggal
Forrás:Ingatlannet.hu

Megyei viszonylatban családi házat, illetve téglalakást borsosabb áron vásárolhatunk Esztergomban, mint a megye más meghatározó városaiban. Az ingatlanárak ugyan itt is növekvő tendenciát mutattak az elmúlt egy évben, ez az emelkedés azonban jelentősen elmarad az ország átlagos szintjétől, az ingatlanpiaci robbanás nem fejtette ki olyan nagymértékben a hatását, mint más vidéki nagyvárosokban.

Forrás: Ingatlannet.hu

Címkék: esztergom, ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.