Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Június 12. 08:05, péntek | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Ingyenes lett a Bástya-parkoló, támogatás Kárpátaljának

Ingyenes lett a Bástya-parkoló, támogatás Kárpátaljának

Június 15-től ez év végéig ingyenesen parkolhatunk a Bástya áruház melletti parkolóban – erről döntött csütörtöki rendkívüli testületi ülésen Esztergom Város Önkormányzata.

A június 11-i ülésen 11 képviselő tudott részt venni, Juhász István, Sasvári Viktor, Stámusz Andrea és Szerencsés Gergely képviselők egyéb elfoglaltságaik miatt hiányoztak.

Az ülés napirendi pontjainak elfogadását megelőzően Romanek Etelka tájékoztatta a képviselőket arról, hogy Esztergom – csatlakozva a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat felhívásához – 400 ezer forinttal támogatja az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarságot. A társadalmi- és gazdasági szervezetek, önkormányzatok, civilek által felajánlott támogatások közel 100 határon túli önkormányzathoz juthatnak el, a támogatásokat magyar, vagy részben magyar nemzetiségű lakossággal rendelkező helyiségek kapják. A segítség elsősorban idősekhez, gyermekekhez és szociálisan rászorult személyekhez jut el, a karitatív szervezetek és a történelmi egyházak bevonásával.
Esztergom polgármestere elmondta: Esztergom mindig igyekezett erejéhez mérten támogatni a határon túl élő magyarságot, így ezúttal is segítséget nyújt az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyarságnak és 400.000 forint támogatással járul hozzá a kezdeményezéshez.

A képviselők ezt követően elfogadták a napirendi pontokat, e szerint a parkolási rend módosítását nyílt ülésen, a Mária Valéria Mélygarázzsal, a Strigonium Zrt. átvilágításával, valamint a köznevelési intézményekkel kapcsolatos pontokat pedig zárt ülésen tárgyalták. Utóbbiakról a - jogszabályoknak megfelelően - következő testületi ülésen tájékoztatják a nyilvánosságot.



A parkolási rend módosításával kapcsolatos polgármesteri előterjesztés a Bástya áruház melletti murvás parkoló esetében a parkolási díj átmeneti, határozott időre szóló eltörlését célozta. A szóban forgó területen lévő aszfaltos parkolót még 2008-ban, a területre tervezett beruházás miatt bontották fel. A területre tervezett beruházás megvalósítása meghiúsult, a Bástya- áruház egy részének lebontása azonban megtörtént, a terület kihasználatlan maradt. A Képviselő- testület 2011-es döntése alapján ideiglenesen fizetős parkolási övezetbe került az úgynevezett „Bástya- parkoló”, de az elmúlt évek során sajnos elég sok gépjármű- kár keletkezett a szilárd burkolat nélküli közparkoló területén kialakult kátyúk miatt.

A parkoló területe a REGIA CIVITAS Kft. elhúzódó jogügyletei és a folyamatban lévő birtokvédelmi per miatt még határozatlan ideig közparkolóként fog funkcionálni, azonban a képviselő-testület 2015. június 11-i döntése értelmében 2015. június 15-től 2015. december 31-ig a parkolás a Bástya parkoló murvás területén ingyenes.
Az önkormányzat ezzel párhuzamosan a napokban újramurváztatta a területet, megszüntetve ezzel a májusi esőzések miatt kialakult kátyúkat, s arra törekszik, hogy az év végéig a REGIA CIVITAS Kft.-vel kapcsolatos jogi viták lezáruljanak, annak érdekében, hogy az ingatlan végleges és rendezett városképet kaphasson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.