Városlista
2021. július 30, péntek - Judit

Hírek

2014. Július 31. 12:10, csütörtök | Helyi
Forrás: Lenger

Intermodális csomópont: buszpályaudvar, körfogalmak, útfelújítások Esztergomban

Intermodális csomópont: buszpályaudvar, körfogalmak, útfelújítások Esztergomban

Új buszpályaudvar, busztároló, vágányhálózati felújítás, új állomási épület, körfogalmak és útfelújítások, ezek kapcsolódnak az esztergomi intermodális csomópont beruházásához. A kezdés időpontja még kérdéses.

Már korábban elkészültek a tervek az esztergomi intermodális csomópontról, melynek keretében a vasútállomás mellett valósul meg majd az új buszvégállomás a városban. Az elképzelésekről csütörtökön délelőtt közmeghallhatást és tervbemutatót tartott a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége a Városházán.

Az ismertetőn elhangzott egyebek közt, hogy az új buszpályaudvar, busztároló és kiszolgáló, utasforgalmi létesítmények épülnek, mellettük a tervek szerint megújul a vágányhálózat, valamint a beruházáshoz kapcsolódóan új utak és körforgalmak és épülnek. Az egyik körforgalom a Kiss János utcán a töltésen létesül, ahonnan vezet majd be egy út a busz- és vasútállomáshoz. Az pályaudvar és a bekötőút környékén az ingatlanok és a zajhatás védelmére zajvédőfalak is a tervek közt szerepelnek.

Mindemellett megújul a Baross Gábor utca burkolata is illetve a Sugár úti kereszteződés helyett körfogalom lesz.

Jelenleg a tervezési fázisban van a beruházás, melynek tényleges munkálatainak időpontját még nem tudják megmondani a szakértők. Az uniós forrásból megvalósuló projektnek úgy tűnik, hogy első körben a vágányhálózat átépítése, a felvételi és üzemi épületek építése kezdődhet majd meg, mely akár már idén ősszel is elindulhat tendertől függően. A pályaudvar, utak és körforgalmak építése viszont a 2013-2020-as uniós költségvetési ciklusban nyert pályázati forrástól függ.

Mindehhez még az önkormányzatnak ki kell dolgoznia véglegesen a környék szabályozási tervét, amit el is kell fogadnia a testületnek.

Az intermodális csomopontról hamarosan egy újabb közmeghallgatás is lesz Esztergomban.

Kapcsolódó cikk:
Változott az esztergomi vasút-busz csomópont terve

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 29. 18:01, csütörtök | Helyi

Távoli vidékek varázsa a Bistro42-ben

Kávé – kompromisszumok nélkül. Az esztergomi főtéren lévő Bistro42 tulajdonosai rengeteg időt töltöttek azzal, hogy megismerjék a jó kávé titkát, kezdve a termőhelytől egészen a kávébab gondos pörköléséig.

2021. Július 29. 06:30, csütörtök | Helyi

A gólyakalifa bemutatójával nyitja az évadot a Babits Mihály Színház Esztergomban

Névadója halálának 80. évfordulójára emlékezik a Babits Mihály Színház, A gólyakalifa 2021. szeptember 5-i bemutatójával, melyet a Bubik Színpadon láthat majd a közönség.

2021. Július 29. 05:54, csütörtök | Helyi

Hangot adunk a tehetségnek - Hamarosan startol az első MCC Feszt

Már csak néhány nap és augusztus 5-én, Esztergomban elstartol az egyedülálló MCC Feszt.

2021. Július 28. 06:22, szerda | Helyi

Babits-ház 60

Idén 60 éve működik emlékmúzeumként az esztergomi Babits-ház, erre emlékeznek az augusztus 6-án 17:00 órakor megrendezendő ünnepség keretén belül.