Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Október 24. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Invázióra számítanak: fenyegető rovarfaj jelent meg Magyarországon

Invázióra számítanak: fenyegető rovarfaj jelent meg Magyarországon

Magyarországon is inváziót indított egy Ázsiában őshonos muslincafaj a kertekben, a konyhákban, a kamrákban. A foltosszárnyú muslincát mérete és formája alapján nehéz felismerni, a kutatók szörppel és ecettel próbálkoznak ellene.

Új kártevő rovar, a foltosszárnyú muslinca veszélyezteti a hazai gyümölcsösöket. A latin rendszertani nevén Drosophila suzukiiként ismert rovar behatolása az országba nagyon nagy kárral járhat. A szokásos muslincákhoz hasonló méretű és kinézetű állat legnagyobb kára az, hogy az érésben lévő terméseket – például a málnáét, szamócáét, őszibarackét vagy a szőlőét – támadja meg, ebben a stádiumban pedig a gazdák nem tudnak már védekezni. A gyümölcsökön a rajtuk okozott sérüléseket követően megjelennek a károsító gombák, amelyek további roncsolást végeznek.

A szakemberek javában keresik a kémiai vagy biológiai védekezés lehetőségeit, hogy visszaszoríthassák az Európába az elmúlt években Ázsiából bekerült légyfajtát. Nagy reményeket fűznek a csapdázásához, lehet, hogy – mint a darazsak esetében – csak ez a módszer működik majd ellenük. Zajlanak a kísérletek, hogy milyen összetételű folyadékkal lehetne őket tömegesen megfogni. A kutatók különböző szörpök és ecet keverékére gondolnak, utóbbi anyag azért fontos, mert azt nem szeretik a házi méhek, vagyis nem repülnek be az ilyen csapdákba. A darazsak esetében például az egyik kutatás szerint a narancsszörp, sör, ecet keverék válik be - hangzott el a Hajnal-táj adásában.

A foltosszárnyú muslincát Japánban észlelték először, mára pedig jelen van sok más országban is: Kínában, Indiában, Koreában, Thaiföldön és Tajvanon, valamint Oroszország dél-szibériai részén is találtak már rovarcsapdában Drosophila suzukiit. Ázsiából az Egyesült Államok érintésével jutott el Európába, és azóta ezen a kontinensen is megállíthatatlanul terjed.

A kertbarátok, gyümölcstermelők a rovart formája, mérete alapján valószínű, nem tudják felismerni, sokkal inkább az általa okozott károk alapján következtethetnek jelenlétére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal