Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. November 16. 07:00, kedd | Belföld
Forrás: mti/fotó: mti

Ismét rangos díjat kapott Karikó Katalin

Ismét rangos díjat kapott Karikó Katalin

Karikó Katalin kutatótársával, Drew Weissmannal és Pieter Cullis kanadai biokémikussal és molekuláris biológussal megosztva kapta az idei Mahidol herceg-díjat

- jelentette be az elismerésről döntő thaiföldi alapítvány hétfőn.

A thai királyi család által 1992-ben létrehozott alapítvány honlapján olvasható indoklás szerint Karikó Katalin és Drew Weissman együtt dolgozott az mRNS-technológián és annak orvosi alkalmazásán. 2006-ban felfedezték, hogy az mRNS-ben lévő nukleozidok módosítása csökkentheti az idegen RNS-sel szembeni sejtreakciókat. Ezek a reakciók akadályozták az mRNS alkalmazását a betegségek megelőzésében és kezelésében. Közös kutatásaik vezettek a pszeudouridin felhasználásához az mRNS-technológiában, ami fontos szerepet játszott a koronavírus elleni mRNS-vakcina gyors kifejlesztésében.

A vancouveri British Columbia Egyetemen kutató Pieter Cullis munkája is kapcsolódik a koronavírus elleni vakcinákhoz. A professzor úttörő a lipid nanorészecskék kutatása területén, amelyeket az orvostudományban különféle alkalmazásokban használnak, például rákellenes gyógyszerek bejuttatására a daganatos szövetekbe anélkül, hogy túlzott toxicitást okoznának a normál szövetekben. Ezt a technikát sikeresen alkalmazták a COVID-19 világjárvány leküzdésére használt mRNS-vakcinák kifejlesztése során is.

Az idei Mahidol herceg-díjra 35 országból 86 jelölés érkezett. Az elmúlt 29 évben az elismerést 87 személynek és csoportnak, illetve intézménynek ítélték oda, közülük később öten kapták meg a Nobel-díjat.

Az elismerésről beszámoló Szegedi Tudományegyetem közleménye szerint Karikó Katalinnak a japán Keio orvosi tudományos díj elnyerését követően a Mahidol herceg-díj a második ázsiai kitüntetése.

Címkék: díj, karikó katalin

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára