Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Szeptember 15. 13:11, csütörtök | Belföld
Forrás: TriVial

Ismét Tokaj-Hegyaljára költözik a csúcsgasztronómia

Ismét Tokaj-Hegyaljára költözik a csúcsgasztronómia

Különleges gálavacsorán szolgálják fel a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira által készített egyedi fogásokat a tarcali Andrássy Rezidencián szeptember 23-án.

Az idén 13. alkalommal megrendezett Tokaji Ősz programsorozatának nyitányaként rendezett gálavacsora az év borgasztronómiai eseményének ígérkezik a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján.

Tokhal filé, lazacpisztráng, fácánmell és borjúgerinc – csak néhány összetevő abból a különleges ízválogatásból, amelyet a Michelin csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira és Takács Gábor az Andrássy Rezidencia executive séfje személyesen álmodtak meg a Tokaji Ősz programsorozatának nyitányaként rendezett gálavacsorára. A tokaj-hegyaljai exkluzív gasztronómiai élménynek a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa ad otthont, a különleges fogásokat pedig a Bacsó András a Tokaj Oremus főborásza, az idei Borászok Borásza díj nyertese által ajánlott borok teszik majd tökéletessé.

Az esemény legfőbb célja a helyi kultúra és gasztronómia összekapcsolása, hiszen ezek nem függetleníthetők egymástól – mondta Miguel Vieira. A 2008 óta Magyarországon dolgozó sztárséf szerint egyre fontosabbá válnak a vidéki éttermek is a hazai csúcsgasztronómia szempontjából. Az ételkultúra fejlődésének természetes folyamata, hogy a főváros után a gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező régiókban is megjelennek a minőségi fogásokat kínáló éttermek és események. Vieira hitvallása szerint a csúcsgasztronómiának a szezonalitáson kívül ma már figyelembe kell vennie a helyi kultúrát, a hagyományokat és az alapanyagokat is. Ehhez megfelelő alapot jelent, hogy az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül a hazai beszállítók. Közülük mind többen értik meg a hosszú távú partnerség jelentőségét és a csúcsgasztronómia igényeit, ami elsősorban a folyamatosan kiemelkedő minőségű alapanyagokat jelenti – legyen szó mangalicáról, őzről, gombáról, spárgáról, mézről vagy éppen gyökérzöldségekről. A bor pedig legalább olyan fontos, mint maga az étel – hangsúlyozta a séf, aki szerint egy komoly borkultúrával és -történelemmel rendelkező régióban az ételnek kell „alkalmazkodnia” a helyi tradíciókhoz. Az összeállított menüsornak így a helyi különleges borokkal együtt kell különleges élményt nyújtania. A helyi ízvilág (át)értelmezéséhez először a kultúrát kell megismerni, ami pedig leginkább az országon belüli utazásokon és kóstolásokon keresztül érhető el Vieira szerint.

A lokális ízek bemutatása – szoros együttműködésben a helyi termelőkkel – kiemelten fontos küldetés az Andrássy Rezidencia számára, nemcsak a borok, de az ételek terén is – tette hozzá Takács Gábor Executive Chef. A szálloda szakemberei rendszeresen dolgoznak helyi, kézműves termelőktől beszerzett alapanyagokkal. A termékeket rendszeresen tesztelik, újbóli és újbóli kóstolásokkal derítik fel az új és egyedi ízeket. Az Andrássy Rezidencia a’la carte étlapjának palettáján a Zempléni Sajtmanufaktúra termékei mellett így többek közt helyi mangalicatermékek és Tokaji lekvárok is megtalálhatók. A gálaest menüjéről az elképzelések többszöri egyeztetéseken találtak egymásra, mind a borok kiválasztása, mind az ételek összeállítása során, a végleges menü összeállításához az Andrássy Rezidencia testvérszállodáinak – az Accent Hotels-lánc tagjai – séfjei is jelentősen hozzájárultak.

A csúcsgasztronómia és a tokaj-hegyaljai hagyományok különleges találkozására szeptember 23-án 20 órakor kerül sor a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa szálloda télikertjében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.