Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. November 16. 08:13, szombat | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Isten éltesse Pézsa Tibort, Esztergom olimpiai bajnok vívóját

Isten éltesse Pézsa Tibort, Esztergom olimpiai bajnok vívóját

Isten éltesse Pézsa Tibort, aki tegnap ünnepelte 78. születésnapját. Az olimpiai bajnok kardvívója 1935. november 15-én született Esztergomban.

Pézsa Tibor az Esztergomból indult vívó, az 1964-es tokiói olimpia egyéni kardvívóbajnoka a minap lett 78 éves. Pézsa Tibor kardvívó pályafutását Esztergomban kezdte, majd 1957-től a Budapest Honvéd versenyzője volt. 1973 óta edző, 1978 és 1982 között a kardválogatott szakágvezetőjeként dolgozott. 1985-től 1989-ig Németországban a Kölni Testnevelési Akadémia tanáraként, azt követően a Szaud-Arábia szövetségi kapitányaként ért el sikereket.

Büszke vagyok rá, hogy háromszor nyert világbajnokságot a kezem alatt magyar versenyző. Németországban öt évig számították rám, és szakértelmemre, az akadémián tanítottam, és államvizsgáztattam is az ottani diákokat. A szaudi nemzeti válogatottnak pedig több mint tíz évig voltam, kisebb-nagyobb megszakításokkal a vezetőedzője” – mesélte egyik korábbi esztergomi látogatásán Pézsa Tibor, aki húszévesen költözött el szülővárosából. Az egykori klasszis 1989-ben lett a Honvéd szaktanácsadója, 2005 óta pedig a BSE keretein belül vezeti a Pézsa Tibor Vívóakadémiát, amely az utánpótlással foglalkozik.

Pézsa Tibor Esztergomban

Pézsa Tibor Esztergomban fiatal sportolók között (fotó:lvp archívum)

Az olimpiai és világbajnok legenda minden idők egyik legsikeresebb magyar vívója nevét viseli az esztergomi sportcsarnok. 1964-ben Tokióban szerezte meg ötkarikás bajnoki címét, majd 1968-ban Mexikóban egyéniben és csapatban, valamint 1972-ben Münchenben csapatban bronzérmet vehetett át. Világbajnokságokon kilenc érmet – közte két aranyat – szerzett. Pézsa Tibor negyvenhárom éve nyerte Ankarában az egyéni vb címét, melyet még többre is értékel, mint az olimpiai aranyat, mivel, mint mondta, nagy szó volt, hogy hat évvel a tokiói ötkarikás siker után úgy lett világbajnok, hogy a 69-es vb-t kihagyta, majd 70-ben gyakorlatilag újrakezdte a vívást és szerinte mennyiségben és minőségben is sokkal erősebb volt a vb mezőnye, így sportszempontból ez jóval nehezebbnek értékeli.

Pézsa Tibor az utóbbi időszakban a BSE vívóit segíti tanácsaival.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.