Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Május 16. 08:55, péntek | Helyi

Ister-Granum EGTC: közgyűlés előtt az eredmények

Ister-Granum EGTC: közgyűlés előtt az eredmények

Megtartotta idei első ülését május 13-án az Ister-Granum EGTC Szenátusa és Közgyűlése a párkányi városházán.

A két testület meghallgatta Nagy Péter előző közgyűlés óta eltelt időszak tevékenységekről szóló beszámolót. Az igazgató elmondta, október 29 óta az EGTC legintenzívebben a Helyi Termék Hálózat kialakítása kapcsán meglévő projekteken, illetve az ülés előterjesztései között is szereplő környezetgazdálkodás téma újbóli napirendre vételén dolgozott. Megjelent a Helyi Finomságok Tárháza című kiadvány, amely a régió termelőiből, termékeiből, receptjeiből ad ízelítőt. A Visegrádi Alap pályázat kapcsán megvalósult két napos rendezvény első napján Esztergomban nemzetközi konferenciát szerveztek, majd másnap tanulmányúton vettek részt a vendégek az Ister-Granum területén működő termelőket, jó példákat meglátogatva. A Közgyűlésen Horváth Zoltán – az EGTC-vel szorosan együttműködő Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke – világított rá a helyi termék téma közösségépítő szerepére, hagyományőrző/teremtő erejére. Az Ister-Granum projektje mellett saját eddigi a témában elvégzett tevékenységeiket ismertette.

Beszámolójában az igazgató elmondta továbbá, hogy az EGTC aktívan bekapcsolódott a Komárom-Esztergom, és a Pest megyei fejlesztési elképzelések tervezési folyamataiba, amely mellett számos szakmai rendezvényen képviselték a szervezetet.

A második napirend keretében Ocskay Gyula – a CESCI főtitkára – tájékoztatta a résztvevőket Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program jelenlegi helyzetéről, majd ismertette az Ister-Granum Vállalkozási – Logisztikai Övezet integrált területi beruházás kapcsán lehetséges fejlesztési irányokat.

Ister-Granum EGTC: közgyűlés előtt az eredmények

A Felügyelő Bizottság, és a Szenátus javaslatának megfelelően 2013. évi beszámolót a Közgyűlés is elfogadta. A polgármesteri parlament örömmel nyugtázta, hogy a Csoportosulás pénzügyi helyzete stabilizálódott, pályázati téren jó eredményeket sikerült elérni. Támogatták az igazgató által előterjesztett 2014. évi szakmai, pénzügyi tervet is.

Utolsó napirendként a Közgyűlés megerősítette azt a munkát, amelyet az EGTC munkaszervezete a környezetgazdálkodás területén kezdett el az elmúlt hónapokban. Ezt a témát a helyi termékeshez hasonlóan tervezik „felépíteni”. Az első időszakban kisebb, kevesebb költségigényű, könnyebben megvalósítható projektek valósulnának meg. Az első mérföldkövek után kristályosodna ki az az irányvonal, azok a területek, amelyek a leghasznosabbak a régió számára. Az elmúlt hónapokban a régióban megvalósított jó példákat látogattak végig, de sikerült két egyetemmel is felvenni a kapcsolatot. Ennek köszönhetően a nyár folyamán egyetemi hallgatók fognak felméréseket végezni az EGTC területén.

A Közgyűlést állófogadás követte, ahol a régió helyi termékeiből válogathattak a vendégek.

Ister-Granum EGTC

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT