Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 02. 08:05, szerda | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Itt a fűtési szezon – még nem volt szénmonoxid mérgezés – de ne is legyen!

Itt a fűtési szezon – még nem volt szénmonoxid mérgezés – de ne is legyen!

Újra ősz van, elmúlt a meleg és a szeptember hidegebb idővel érkezett, mint vártuk. Ennek következtében, aki teheti, bekapcsolja a fűtést, begyújtja a kályhát, ami veszélyekkel járhat.

A megyében eddig még nem érkezett szénmonoxid mérgezéssel, gáz és kályha vagy kandalló problémákkal kapcsolatos bejelentés, mindössze két kéményproblémával kapcsolatban kapott jelzést a műveletirányítási ügyelet” – tájékoztatott Stolczenberger Klára, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Ahhoz azonban, hogy így is maradjon, az kell, hogy a lakosság öngondoskodás keretében odafigyeljen saját életterére és mások figyelmét is felhívják a mérgezések, robbanások elkerülésére” – tette hozzá a szakember.

Ezeket a baleseteket kis odafigyeléssel és tudatos felkészüléssel meg lehet előzni. Az újfajta ablakok olyan mértékben szigetelik a lakást, hogy a levegő sokkal lassabban cserélődik, így a szén-monoxid felgyülemlésének a lehetősége sokkal nagyobb. A csendes gyilkos mérgezését meg tudjuk előzni, ha rendszeresen ellenőriztetjük a fűtő berendezéseket, szén-monoxid érzékelőket helyezünk el, sokat számít azonban az is, ha rendszeresen szellőztetünk.

A szén-monoxid veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, szervezetre gyakorolt hatásai (rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság) könnyen összetéveszthetőek más betegségek tüneteivel. Ez a gáz a beltérben leggyakrabban előforduló toxikus gáz, amely meggátolja a véráramban az oxigén szállítását.

Minden berendezés beszerelését és telepítését bízzuk szakemberre, éljünk a szaktanácsadás lehetőségével egy-egy készülék, vagy rendszer megvásárlása előtt. Az időszakos és kötelező felülvizsgálatok, ellenőrzések elvégzését is bízzuk megfelelő szakképesítéssel rendelkező emberre. Tegyük lehetővé a kéményseprők rendszeres ellenőrzését, és a feltárt hiányosságok megszüntetéséről a lehető legrövidebb időn belül gondoskodjunk.

Baj esetén azonnal hívjuk a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.