Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 30. 11:39, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Új halottvizsgálati és -szállítási szabályokat javasol a KIM

Új halottvizsgálati és -szállítási szabályokat javasol a KIM

Pontosítaná a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezéseket, szigorítaná a hamvak hazavitelének szabályait és hatósági árassá tenné a halottszállítást nem természetes halál esetén.

Pontosítaná a halottvizsgálatra vonatkozó rendelkezéseket, szigorítaná a hamvak hazavitelének szabályait és hatósági árassá tenné a halottszállítást nem természetes halál esetén a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) - az erről szóló tervezeteket a kormány.hu-n tettek közzé.

A KIM a halottvizsgálatról és a halottakkal kapcsolatos eljárásról szóló kormányrendeletet, valamint az ezzel kapcsolatos törvényt is módosítaná azzal a céllal, hogy megújítsák a halottvizsgálat folyamatát és egyértelműbbé tegyék az ezzel kapcsolatos jogokat és a kötelezettségeket. Megalkotnák a rendkívüli halál esetén alkalmazandó hatósági eljárás szabályait és ezzel kapcsolatban csökkentenék az állam és a polgárok terheit - olvasható a kormányzati portálon elérhető tájékoztatásban.
A tervezet alapján nem természetes halál esetén hatósági árassá válhat a kórbonctani vizsgálatra, hatósági vagy igazságügyi boncolásra történő oda- és visszaszállítás, arra hivatkozva, hogy a tapasztalatok szerint ilyen esetben az előírt díjhoz képest a szolgáltatók más állami szereplő számára lényegesen drágábban teljesítenek. A szállítás díja továbbra is a kórbonctani vizsgálatot végző intézményt vagy az ügyben eljáró hatóságot terhelné.
A jövőben a hamvasztóüzemeknek minden évben kötelezően közzé kellene tenniük áraikat. Emellett a jelenlegi gyakorlathoz képest némileg szigorodnának a szabályok az elhunyt hamvainak hazavitelére vonatkozóan: az urnát akkor lehetne hazavinni, ha azt az elhunyt végrendeletében kérte, vagy a temetésre kötelezettek közjegyző előtt nyilatkoznak arról, hogy egyetértenek a hazavitellel.
A KIM szigorítani javasolja a temetkezési szolgáltatók működésének szabályait, így kiterjesztenék az összeférhetetlenséget azokra az egészségügyi intézménnyel jogviszonyban álló munkavállalókra, akik az elhunyt kezelésében, kiadásában érintettek. A tárca javaslattervezete meghatározza a temetkezési szolgáltatók ellenőrzésének és szankcionálásának szabályait, így a temetkezési szolgáltatásokat engedélyező hatóság a jövőben bírságot szabhatna ki, illetve a működési engedélyt is visszavonhatná.
A javaslat új fogalmat alkot a nem természetes halállal kapcsolatban, biztosítja a személyes adatok kezelését, megteremti a halottszemléhez szükséges halottvizsgálati szaktanácsadói névjegyzék alapjait, ismételten kötelezővé teszi az igazságügyi szakértői eskütételt, illetve általános jelleggel meghatározza a szaktanácsadó fogalmát.
A KIM szerint az intézkedések végrehajtásával csökkenhet a felderítetlen halálesetek száma, egyértelműbb lesz a halottvizsgálat folyamata, eredménye pedig szakmailag megalapozottabb lesz.

Címkék: kormány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.