Városlista
2023. május 28, vasárnap - Emil, Csanád

Hírek

2012. Március 31. 07:03, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Újabb csibeosztás a leghátrányosabb helyzetűeknek

Újabb csibeosztás a leghátrányosabb helyzetűeknek

Hegedüs Zsuzsannát, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány vezetőjét, az országos program ötletgazdáját az OrientPress Hírügynökség a tiszacsegei kisállat-osztásról hazafelé tartva érte el telefonon.

Hegedüs Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó asszony Tiszacsegéről hazafelé tartva beszámolt arról, hogy idén már valamennyi, azaz mind a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségből jelentkeztek települések a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány programjára. Ezek között van Tiszacsege is a Balmazújvárosi kistérségből, ahol interjúnk megvalósulásáig már 300 családnak 5575 előnevelt csibét osztottak ki.

Az ősszel az alapítvány elnöke több helyszínen is megbeszélést folytatott a családokkal, így került sor arra, hogy ezúttal a nehezebben megóvható naposcsibék helyett 4 hetes előnevelt csirkéket szállítottak – tudta meg az OrientPress Hírügynökség. A legnagyobb igény – 10 ezer család részéről – a 10 tyúkot, húsz előnevelt csirkét és tápot tartalmazó csomagra van.

A programban már tavaly is részt vevő családok körében 81 százalékos a siker. Számukra vetőmagot osztottak, s még az idén 10 naposcsibét is szállítanak minden egyes családnak. A mini háztáji gazdálkodáshoz napos kacsákat, nyulakat, tojó tyúkokat és malacokat is lehet igényelni.

A 65 ezer hátrányos helyzetű család közel felénél sikerült mára elérni, s mindezt kizárólag közadakozásból, hogy önfenntartásukat ingyen és bérmentve meg tudják oldani. Ebben a rágcsálóirtás nagyon fontos szerepet játszik, mivel tavaly a naposcsibék egy részét patkányt zsákmányolták el. Egy patkányirtó vállalat önkéntes felajánlásának segítségével minden településen biztosítani tudják a rágcsáló irtást, ahol az önkormányzat erre nem képes.

A kormány támogatja azt a programot, melynek során a közmunka program keretén belül drótháló készítést tanulhatnak az emberek, így a továbbiakban kerítéseket gyárthatnak állataik számára.

Problémaként Hegedüs Zsuzsanna azt említette, hogy a 166 milliós új programhoz, amely a tavaly csatlakozott családok támogatását is magában foglalja, még 37 millió forint hiányzik. Ezt a pénzt az alapítvány adományvonalának segítségével, illetve a megszerzett adó-egyszázalékra való jogosultságon keresztül igyekeznek összegyűjteni. Az elnök asszony hisz benne, hogy egy fillér állami segítség nélkül, pályázati támogatás nélkül, csak az emberek összefogásunk következtében sikerül elindítaniuk a családokat az öngondoskodás útján.

Hegedüs Zsuzsanna másik problémaként arról számolt be, hogy még mindig van 300 önkormányzat, amelyik nem jelentkezett a programba, pedig nekik nincs más dolguk, mint a hátrányos helyzetű családokat megkeresni és összegyűjteni a megfelelő időben. Az induló szociális szövetkezet- programban a családok már kézhez kapják azt a nyomtatványt, amely kitöltésével jelentkezhetnek. Ez a program lehetővé teszi, hogy a családok közösen művelhessenek földet, tenyészthessenek háztáji állatokat, s feldolgozásukat, értékesítésüket is maguk végezhessék. A kormány már bólintott, támogatásával áprilisban a Parlament elé kerülhet a javaslat, májusban pedig talán már kiírhatják a pályázatot.

Az Alapítvány munkáját szerencsére 162 önkéntes segíti, és egyre több multinacionális vállalat is delegálja dolgozóit – idén lépett be a Sinergon és az IBM –, akik a főtanácsadó asszony szerint nagyon élvezik a feladatot.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 27. 10:32, szombat | Belföld

11 év fegyházbüntetést kapott az autós ámokfutó

2023. Május 27. 07:30, szombat | Belföld

Fecskeles címmel indít lakossági madárszámlálási akciót az MME

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása.

2023. Május 26. 11:41, péntek | Belföld

Csónakkal szállítottak migránsokat külföldi embercsempészek Zalába

Vádat emeltek egy Lengyelországban élő tunéziai férfi ellen, aki társaival a Mura folyón át, csónakkal is csempészett migránsokat Magyarországra - tájékoztatta a Zala Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője.