Városlista
2022. július 3, vasárnap - Kornél

Hírek

2022. Május 17. 13:15, kedd | Helyi

Jankovics János László: Átváltozások című kiállítása a Kapcsolatok Házában

Jankovics János László:  Átváltozások című kiállítása a Kapcsolatok Házában

Jankovics János László neoszimbolista festőművész a Dunakanyar egyik festője, Verőcén él és hosszú idő óta szervez csoportos kiállításokat.

Egyik alapítótagja az esztergomi Rondella Alkotókörnek is, így több csoportos kiállításon bemutatkozott már a városban. Önálló kiállítása a Kaleidoszkóp Házban volt Képszonettek címmel, amikor pasztellképeiből láthattak a nézők egy válogatást. Jelen kiállításon a főszerepet Jankovics János László színes, fantáziadús olajfestményei játsszák. Jankovics János úgy gondolja, megérett az idő arra, hogy alaposan újragondoljuk, mi történt és főleg most mi történik a globalizált világban az emberi nemmel. Alkotásaiban ezt a változást keresi, saját történetein keresztül, amelyre a kiállítás címe is utal: Átváltozások.

A kiállítás kapcsán Jankovics János László válaszolt a művészetével kapcsolatos legfontosabb kérdésekre.

Miért éppen szimbolizmus?

George - Albert Auriel 1891-ben, fogalmazta meg a szimbolista festészet alapelveit. A műalkotás legyen eszmei, hogy kifejezzen valamit. Legyen szimbolista, hogy formákkal fejezze ki az eszmei mondanivalót; valamint szintetikus, mivel ezeket a formákat, jeleket közérthetően kell megfogalmaznia. Legyen szubjektív, hogy a tárgyat jelként kezelje és persze legyen dekoratív, hogy hatni tudjon a nézőre.

Kinek festhet az ember manapság?

Úgy érzem, a másik embernek. Ez az első lépés! Az alkotásnak érzelmi, értelmi üzenetűnek kell legyen és szükséges, hogy újból fajsúllyal bírjon. Az emberi környezetünk fogalomalkotó, ezért egyszerűsítő, címkéző, mondhatnánk skatulyázó szándékú. Én, ha már muszáj, a neoszimbolista, igen tág alkotóterű és szabadságú címkét választottam.

Hogy lesz e közönsége e programnak?

Meglátjuk! Aki már ismeri a képeim egy részét, láthatta ez egy egzegéta vállalkozás. Evangéliumi, talán merészelem mondani, inkább tanítványi indítékokkal, amiben a festőiség élménytára nem másodlagos. Igaz, itt nálam még bő, kihasználatlan tere van az alkotói szabadságnak. A színekben mindig is otthon éreztem magam, így születtem, azonban a forma lehetőségével kevésbé éltem eddig. Az én történetemben mindig akadtak nyitott szemű, nyitott lelkű érdeklődők. Ez általam vállalt elképzelt neoszimbolizmus nem egyfajta piktogram játék, hanem inkább a színek szimbolikája, annak őszinte összhangzattana, lelkületem szerint.

De ki lesz az a másik ember?

A képek követek, tehát a másik ember az, akit a kép megszólít! Akkor kalandra fel! Talán még társak is szegődnek …

Jankovics János László kiállítása 2022. május 29-ig látható a Kapcsolatok Házában, hétfői napok kivételével 11:00-16:00 óra között. A belépés az Eurohíd Alapítvány által szervezett kiállításokra ingyenes!

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 29. 16:27, szerda | Helyi

Munkatársakat keres a Grand Hotel Esztergom!

A Continental Group cégcsoporthoz tartozó, múlt nyáron nyitó Grand Hotel Esztergom bővülő csapatába kollégákat keresünk szállodai recepciós és animátor pozíciókba!

2022. Június 27. 14:24, hétfő | Helyi

JOGSEGÉLY PSZICHIÁTRIAI JOGSÉRTÉSEK ESETÉN