Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 23. 13:45, kedd | Helyi
Forrás: Önkormányzati sajtóközlemény

Január közepére helyreáll a közvilágítás Esztergomban

Január közepére helyreáll a közvilágítás Esztergomban

Heteken belül helyreáll az évek óta hiányos közvilágítás Esztergomban: a hiányzó lámpatesteket szombat reggel óta folyamatosan szerelik fel a szakemberek.

Évek óta tartó huzavona után történik meg a közvilágítás helyreállítása Esztergomban: a Romanek Etelka vezette új képviselő-testület alig másfél hónap alatt talált megoldást arra, amire az előző városvezetés közel másfél év alatt sem.

A város polgármestere elmondta: a közvilágítás helyreállítását szerették volna minél gyorsabban, még idén megoldani. Ez, ha az utolsó pillanatban is, de sikerült, köszönhetően a képviselők és munkatársai erőfeszítéseinek. Mint ismert, a közvilágítás esetében másfél hónapja még azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mennyi lámpatest hiányzik, ezért az önkormányzati képviselők mérték fel körzetüket, és ezt kiegészítették az itt lakók által megküldött bejelentésekkel. Így állt össze egy, a hiányzó lámpatesteket ábrázoló problématérkép, amelyből kiderült, hogy alapján nagyjából 1300 lámpatest hiányzik városszerte.

„Az biztosnak tűnt, hogy a lámpatestek pótlása oly módon, ahogy az előző városvezetés tette, nem járható út: a fényerejük miatt többek által kritizált lámpatestek összesen nagyjából 60 millió forintba kerültek, beszerelés nélkül, ráadásul hónapokig tartott volna a legyártásuk.

Esztergomnak ennyi ideje nem volt, éppen elég régóta kellett nélkülözniük az itt élőknek ezt az alapszolgáltatást. A beruházásra végül három pályázat érkezett: a korábban említett, 60 millió forint körüli költségű LED-es lámpatestek gyártóján kívül egy 22 milliós forintos ajánlat (hagyományos lámpatestekre, szintén beszerelési költségek nélkül), valamint egy 16 millió forintos ajánlat, szintén hagyományos lámpatestekre. Utóbbi ráadásul már tartalmazta az új világítótestek beszerelési költségét is, ráadásul rövid határidőn belül. Utóbbi mellett döntöttünk, főleg, miután sikerült tovább faragni az árból: a vállalkozó végül 14 millió forintért vállalta a beruházás elvégzését, január közepéig” – mondta Romanek Etelka.

A szerződést december 19-én írta alá a város, a vállalkozó december 20-tól meg is kezdte a munkát. Az önkormányzat kérésének megfelelően a főútvonalakon a gyengébb fényt adó LED-es lámpatestek helyére nagyobb fényerejű világítótestek kerülnek, a kiszerelt egységek pedig kisebb forgalmú mellékutakat világítanak meg. A világítás helyreállítása először a főutakon, majd a gyűjtőutakon végül a kisebb mellékutakon történik majd meg.

Az önkormányzat csak azt követően fogadja be vállalkozó számláját, ha az hiánytalanul elvégezte a munkát, és ezt a vállalkozótól független, az önkormányzat által megbízott műszaki szakértő is igazolja. Abban az esetben, amennyiben ez nem történik meg a vállalt időre, vállalkozót kötbér terheli, illetve ha a késedelem, vagy a hibás teljesítés esetén a kijavítás időtartama meghaladja a 20 napot, a megrendelő önkormányzat a szerződést meghiúsultnak tekintheti.

A kivitelező által felszerelt lámpatestek Esztergom Város tulajdonába kerülnek, a város jövőre pedig egy új közbeszerzést ír ki a közvilágítás karbantartására, biztosítására.

Esztergomban összesen mintegy 4500 köztéri lámpa található, a most zajló beruházás nagyjából 1300 darabot érint: ennyi helyről hiányoztak még lámpatestek. Karbantartásra, kiégett izzók pótlására szükség van a többi lámpatest esetében is, ahol e mellett szakaszhibák is előfordulnak, mindez összesen 200-300 lámpát érint. Utóbbiak esetében a hibák javítását szintén januárban végzi el a szolgáltató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.