Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2018. Február 05. 19:27, hétfő | PR

Januártól jobban megéri lakást kiadni

Januártól jobban megéri lakást kiadni

Az ingatlantulajdonosok január 1-től alacsonyabb költségekkel és kevesebb papírmunkával számolhatnak.

Ettől azt remélik a hatóságok, hogy többen fognak szabályosan lakást kiadni. Az idén életbe lévő változtatások arra szolgálnak, hogy ‘kifehérítsék’ a szürke zónának számító lakáskiadási szektort - mindenki jól jár tehát.

Hatalmas üzlet a kiadás

Érdekes időszakban bíztatja az állam a lakáskiadókat, ugyanis jelenleg nem mondhatóak hátrányos helyzetben levőnek.
A lakáshiány itthon is egyre növekvő probléma, mint szinte mindenhol a fejlett világban. Irreális árakon kínálják a bérlőknek az ingatlanokat Írországtól Németországig.
Idehaza is nagyon pörög az eladási és bérlési piac, a legtöbb környéken könnyű albérlőt találni. Budapesten legkapósabbak az egyetemi negyedek (mint a 13. kerület), a belváros, a belsőbb budai kerületek kevésbé drága részei.
Érdekes adalék, hogy a szakértők szerint a legjobban Zuglóban éri most meg kiadási célra lakást venni. Relatíve alacsony árak, egyelőre szerény bérlői érdeklődés, de komoly esély a felívelésre, ez jellemzi ezt az óriási pesti kerületet.
Nem véletlen, hogy jelenleg sokan akár lakáshitel igénybevételével is belevágnak a vásárlásba.

Még jobban megéri mostantól az új szabályozás mellett a kiadás. Az alábbiakban összeszedtük, mik az aktuális történések.

Elmegy az EHO

Tavaly, ha a bevételünk egy évben elérte az 1 millió forintot, egészségügyi hozzájárulást is kellett fizetnünk. Ez havi 83 300 forinti bérleti díj felett teljesült, ami, ha figyelembe vesszük, hogy egy garzont a Széll Kálmán tér közelében ma 130-150 ezer forintnál hirdetnek meg, nem egy komoly összeg.
A jövőben nem kell az EHO-t fizetni, ami akár a felére is visszavetheti az adóterheket. Egy átlagos budapesti lakásnál 29 %-ról (15 % SZJA + 14 % EHO) 15 %-ra csökkenhet így a befizetendő adó.

Az állam vélhetőleg nem veszít azzal, ha kiesik az EHO-ból jövő bevétele, ugyanis ha többen vállalják az alacsonyabb szintű adó befizetését, akkor összességében még több pénz is folyhat be.

Több lakás után is fizethető tételes átalányadó

Egy másik újítás a rövidtávú lakáskiadóknak hoz kedvező változást. Szemben az eddigi eggyel 2018-tól három kiadandó ingatlan után választhatják a kedvező, úgynevezett tételes átalányadózást. Azaz évente 38 400 forintot kell befizetniük minden egyes lakás után.

Lehetséges az is, hogy csökkennek a bérleti díjak, ha lejjebb megy a főbérlőkön levő teher. Ám mivel valószínűleg nagyon sokan eddig kerülték a 29 %-os adót, nekik így nem csökkennek a terheik, és nincs miért lejjebb vinniük az árakat.
Esetleg ott alakulhatna ki árcsökkenés, ahol nagyon nagy a vetélkedés a lakáskiadók között, ám mivel ‘bérlőhiány’ nem jellemzi a piacot, erre az eshetőségre nem nagyon lehet számítani.
A tetőzés és a visszaesés az árakban akkor következhet be, ha már nincs fizetőképes kereslet a felfutott bérleti díjakra.

Címkék: adó, frix.hu, hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 09:46, szerda | PR

Magyarország legszebb területein is dolgozhatsz digitális szakmában!

A digitalizáció korában élünk, ez viszont nem jelenti azt, hogy természeti értékeinket ne élvezhetnénk maximálisan.

2024. Július 17. 15:20, szerda | PR

Arany és ezüst női papucsok – hogyan viseljük őket hétköznapi stilizációkban?

Az arany papucs tökéletes választás, ha egy kis eleganciát szeretnénk csempészni a hétköznapi öltözékünkbe.

2024. Július 16. 17:01, kedd | PR

Emberek és gépek egységben, avagy szakmunkák a 21. században

Elveszik a robotok a munkánkat? Nem feltétlenül! Igaz, a világ jelentősen átalakul. De a gépek már a 19-20. század környékén is feszültségeket, lázadásokat szültek.

2024. Július 12. 10:37, péntek | PR

A transzcendentális meditáció kezdők útmutatója: egyszerű lépések a békésebb élet felé

A transzcendentális meditáció (tm) egyre több ember figyelmét kelti fel, mint egy egyszerű, mégis mélyreható technika a stressz csökkentésére, a belső béke elérésére és az általános jólét javítására.