Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Február 05. 19:27, hétfő | PR

Januártól jobban megéri lakást kiadni

Januártól jobban megéri lakást kiadni

Az ingatlantulajdonosok január 1-től alacsonyabb költségekkel és kevesebb papírmunkával számolhatnak.

Ettől azt remélik a hatóságok, hogy többen fognak szabályosan lakást kiadni. Az idén életbe lévő változtatások arra szolgálnak, hogy ‘kifehérítsék’ a szürke zónának számító lakáskiadási szektort - mindenki jól jár tehát.

Hatalmas üzlet a kiadás

Érdekes időszakban bíztatja az állam a lakáskiadókat, ugyanis jelenleg nem mondhatóak hátrányos helyzetben levőnek.
A lakáshiány itthon is egyre növekvő probléma, mint szinte mindenhol a fejlett világban. Irreális árakon kínálják a bérlőknek az ingatlanokat Írországtól Németországig.
Idehaza is nagyon pörög az eladási és bérlési piac, a legtöbb környéken könnyű albérlőt találni. Budapesten legkapósabbak az egyetemi negyedek (mint a 13. kerület), a belváros, a belsőbb budai kerületek kevésbé drága részei.
Érdekes adalék, hogy a szakértők szerint a legjobban Zuglóban éri most meg kiadási célra lakást venni. Relatíve alacsony árak, egyelőre szerény bérlői érdeklődés, de komoly esély a felívelésre, ez jellemzi ezt az óriási pesti kerületet.
Nem véletlen, hogy jelenleg sokan akár lakáshitel igénybevételével is belevágnak a vásárlásba.

Még jobban megéri mostantól az új szabályozás mellett a kiadás. Az alábbiakban összeszedtük, mik az aktuális történések.

Elmegy az EHO

Tavaly, ha a bevételünk egy évben elérte az 1 millió forintot, egészségügyi hozzájárulást is kellett fizetnünk. Ez havi 83 300 forinti bérleti díj felett teljesült, ami, ha figyelembe vesszük, hogy egy garzont a Széll Kálmán tér közelében ma 130-150 ezer forintnál hirdetnek meg, nem egy komoly összeg.
A jövőben nem kell az EHO-t fizetni, ami akár a felére is visszavetheti az adóterheket. Egy átlagos budapesti lakásnál 29 %-ról (15 % SZJA + 14 % EHO) 15 %-ra csökkenhet így a befizetendő adó.

Az állam vélhetőleg nem veszít azzal, ha kiesik az EHO-ból jövő bevétele, ugyanis ha többen vállalják az alacsonyabb szintű adó befizetését, akkor összességében még több pénz is folyhat be.

Több lakás után is fizethető tételes átalányadó

Egy másik újítás a rövidtávú lakáskiadóknak hoz kedvező változást. Szemben az eddigi eggyel 2018-tól három kiadandó ingatlan után választhatják a kedvező, úgynevezett tételes átalányadózást. Azaz évente 38 400 forintot kell befizetniük minden egyes lakás után.

Lehetséges az is, hogy csökkennek a bérleti díjak, ha lejjebb megy a főbérlőkön levő teher. Ám mivel valószínűleg nagyon sokan eddig kerülték a 29 %-os adót, nekik így nem csökkennek a terheik, és nincs miért lejjebb vinniük az árakat.
Esetleg ott alakulhatna ki árcsökkenés, ahol nagyon nagy a vetélkedés a lakáskiadók között, ám mivel ‘bérlőhiány’ nem jellemzi a piacot, erre az eshetőségre nem nagyon lehet számítani.
A tetőzés és a visszaesés az árakban akkor következhet be, ha már nincs fizetőképes kereslet a felfutott bérleti díjakra.

Címkék: adó, frix.hu, hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.