Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. December 02. 07:35, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jelentős befektetési hullám indulhat a napenergia területén

Jelentős befektetési hullám indulhat a napenergia területén

Jelentős befektetési hullám indulhat a napenergia területén Magyarországon a következő években, a napenergia a legjobb megújuló energiaforrás az országban

- mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, a harmadik Budapest Energy Summit online tartott nemzetközi konferencián.

Kaderják Péter hozzátette: a kormány idén elfogadott Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében kiemelt feladat a környezetbarát napenergia hasznosításának növelése, ez folytatódni fog a következő években. Magyarország 2020-ban rekordokat dönt ezen a területen, az akcióterv 2030-ig legalább 6000 megawatt napenergiatermelő-kapacitás üzembe helyezését ösztönzi. Jelezte: ez év végére a napenergiatermelő-kapacitás elérheti a 2000 megawattot, ez több mint a duplájára nőtt az utóbbi két évben.

Kaderják Péter kitért arra, hogy előkészületben van a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez várhatóan 2021 második felétől vissza nem térítendő támogatást biztosító új program.

A stratégia értéke a végrehajtásban van - mondta, felidézve: a kormány idén elfogadta a többi között az új Nemzeti Energiastratégiát, amely 2040-es kitekintéssel 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, a 2030-ig szóló Nemzeti Energia és Klímatervet és az I. Éghajlatváltozási Cselekvési Tervet.

A második legnagyobb szén-dioxid kibocsátó az országban a közlekedési ágazat, ennek megfelelően az ágazat zöldítési programja a második legfontosabb a kormány számára. Példaként említette a Zöld busz programot, amelyben 120 millió euró forrást biztosítanak tíz éven át elektromos buszok beszerzésére a dízelek helyett. A kormány célja, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi közlekedésében. Felidézte, hogy Magyarország élen jár a környezetkímélő járművek elterjedésében. Az év első felében az uniós tagállamok közül nálunk nőtt a legnagyobb mértékben a forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma, zöld rendszámos gépkocsikból 20 ezer közlekedik a magyar utakon, kétszer annyi, mint 1,5 éve.



Közlése szerint a kormány az Európai Tanács decemberi ülésére készül, ahol az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 2030-ig legalább 55 százalékos csökkentésére vonatkozó új európai javaslatot is megvitatják. Minden tagállamnak más a kiindulási pontja és más az energia-összetétele, és a kérdést különböző nézőpontokból kell kezelni - vélekedett. Szeretnék elérni, hogy minden tagállam kötelezze el magát a legalább 40 százalékos, a nemzetgazdaság egészére vonatkozó csökkentési cél mellett 2030-ig. A magyar kibocsátás harmadával alacsonyabb az 1990-es szintnél - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy dolgoznak Magyarország Nemzeti hidrogén stratégiáján, ez a tervek szerint jövő év első negyedévében készülhet el, és hamarosan megalakítják a Magyar Akkumulátor Szövetséget.

A budapesti energia csúcstalálkozót, a Budapest Energy Summit 2020-at idén 3. alkalommal rendezték meg, ezúttal online a járványhelyzet miatt. A fórumon magas szintű iparági vezetők, szakértők, döntéshozók és az energia, a pénzügy és a technológia felső vezetői gyűltek össze 25 országból, hogy megvitassák az ipar vezető trendjeit, azonosítsák a lehetőségeket és a kihívásokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.