Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Április 12. 13:23, szerda | Helyi
Forrás: KEMÖH

Jelentős fejlesztések kezdődnek a megyében – Elsőként nálunk a TOP nyertesek

Jelentős fejlesztések kezdődnek a megyében – Elsőként nálunk a TOP nyertesek

Az országban elsőként Komárom-Esztergom megyében hirdették ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) önkormányzatokat érintő első nagyobb csomagjának nyertes projektjeit.

Az előző évben elbírált 11 projekt után most újabb 80 projekt részesült pozitív elbírálásban több mint 12,7 milliárd forint értékben, amely 49 önkormányzatot érint és 5 egyéb szervezetet.

A megyében a támogatásoknak köszönhetően többek között iparterületek kerülnek kialakításra és fejlesztésre, helyi piacok fejlődhetnek, turisztikai látogatóközpontok nyílhatnak meg, a megye több településén bölcsődék és óvodák újulnak meg, de közintézmények – iskolák, óvodák, polgármesteri hivatalok, sportlétesítmények, könyvtár - épületenergetikai korszerűsítéseire, egészségügyi és szociális alapellátás fejlesztésére is sor kerül.

A területi elvet is figyelembe véve a tervezett, illetve az előkészítés alatt álló fejlesztések a megye egész területét lefedik, mivel kiemelten fontosnak tartottuk a kistelepülések, községek támogatását.

Egy kis érdekesség is elhangzott a projekteket illetően: lélekszám alapján a legkisebb most támogatott település Dunaszentmiklós (466 fő), a legnagyobb pedig Esztergom (27 990 fő). A legnagyobb összegű támogatást kapott projekt Oroszlányé (Kecskéd-Környe) az Által-ér menti kerékpárút megépítésére 1,1 milliárd forint értékben, a legkisebb összegű támogatást kapott projekt pedig Mocsáé óvodafejlesztésre 9,9 millió forint értékben. A legjelentősebb TOP-ból megvalósuló egyházi projekt a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház látogatóközpontja lesz a Gerecse Naturpark szívében, amelyre 214 millió forint támogatást nyertek el.

Az első körös pályázatok közül még további 40 támogatási kérelemről születik döntés a következő hónapban, melyek támogatási igénye meghaladja az 5 milliárd forintot. 2017. március végén pedig megjelentek a 2017. évi TOP-os pályázatok is - a kiírások révén több mint 8,1 milliárd forint támogatás juthat még a településeknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.