Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 08. 11:32, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Jelentős vízszintemelkedések a Duna vízgyűjtő területén

Jelentős vízszintemelkedések a Duna vízgyűjtő területén

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtő területére jórészt a múlt hét közepén lehullott csapadék, és az enyhe időjárás következtében meginduló olvadás együttes hatására a Duna vízgyűjtőin vízszintemelkedések alakultak ki

- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel. Az Országos Vízjelző Szolgálat számításai szerint a Duna nagymarosi szelvénye felett hóban tárolt vízkészlet mennyisége vasárnap 14,7 köbkilométer volt. Ez az elmúlt 20 éves időszak átlagértékének kevéssel több mint kétszerese, és nagyjából megegyezik a korábbi legnagyobb (2006-os) értékkel.

A jelenlegi rekord mennyiség még nem jelenti azt, hogy a tavaszi időszak kezdetén is kiemelkedően magas lesz ez az érték, hiszen a tél hátralévő részének időjárása, illetve az időszak alatt bekövetkező további hófelhalmozódás mértéke jelentősen befolyásolja a tavasz elején érvényes értéket - jegyezték meg.

A közlemény szerint a Felső-Duna, Inn, Traun-Enns vízgyűjtőkön január 2. és 4. között területi átlagban 40-65 mm csapadék esett. Ez részben hó formájában hullott, de az alacsonyabb területeken a folyékony halmazállapotú csapadék felgyorsította az átmenetileg enyhébb időjárásban kezdődött hóolvadást.

A Duna magyarországi szakaszán Nagybajcsnál a vízszint rövid időre meghaladta az elsőfokú készültségi szintet. Az árhullám jelenleg Budapest alatt jár, a fővárosban hétfőn hajnalban tetőzött a vízszint. Az alsó szakaszon készültségi szint alatti értékek alakulhatnak ki.

A többi vízfolyáson nem alakult ki számottevő árhullám, a Bodrogon a korábbi árhullámot követően még az elsőfokú készültségi szintek feletti vízállások érvényesek, és ez a helyzet feltehetően a hét második feléig így is marad.

Az előrejelzések szerint a következő 10 napban nem valószínű jelentős mennyiségű csapadék.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során