Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. Május 12. 07:51, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Jenő! Mondj NEM-et, vagy mondjál le!

Jenő! Mondj NEM-et, vagy mondjál le!

Elég határozottan üzentek a tüntetők csütörtökön, ellentétben a hulladékos céggel, amely nem tudott választ adni arra, miért ragaszkodnak ennyire Párkányhoz.

Párkány békés kisváros, emberemlékezet óta nem volt hasonló esemény, mint a tegnapi megmozdulás, amelyen a helybélieken kívül sokan érkeztek a környékről is, elsősorban Esztergomból, hiszen a tervezett beruházás több tíz kilométeres körben érintené a környező településeket is.

Többen táblákkal érkeztek, amelyeken határozott üzeneteket fogalmaztak meg: „Nem kell szemétégető!”, „Párkány jobbat érdemel!”, „Nem kérünk mások szemetéből!”, „Elégetnéd a jövőnket? Noooormális?!” feliratok mellett néhányan közvetlenül a polgármesternek, Szabó Eugennek is egyértelművé tették, mit várnak el a város vezetőjétől. Szabó mindeddig egyszer sem határolódott el nyilvánvalóan a beruházásoktól, a „Jenő! Mondj NEM-et, vagy mondjál le!” és az egyik korábbi esztergomi bizottsági ülésen a párkányi városvezető részéről elhangzott, úgy tűnik, klasszikussá nemesedett kifejezésre rímelő „Elég volt a sumákolásból! Tetszik érteni?!” szlogeneket tényleg nehéz félreérteni.

Figyelmen kívül hagyni pedig nem lenne érdemes, sem a demonstráció kezdetén a tömeg mögött a városháza épületébe láthatóan zavartan besurranó polgármesternek, sem pedig a HC Logistic cégnek, amelynek képviselői a tüntetéssel egy időben kezdődött képviselő-testületi ülésen próbálták győzködni a képviselőket.

A testület tagjait ugyan ez nem hatotta meg, és egyértelműen elutasították az újabb, immár harmadik hulladékfeldolgozó tervét, de kár lenne azt hinni, hogy ezzel véget ért a történet, és Párkány, valamint a környék települései fellélegezhetnek.

A HC Logistic ugyanis gőzerővel nyomul, az április elején a párkányi „projektre” létrehozott közösségi oldalán naponta tesz közzé propagandaanyagokat, a városi lap legutóbbi számában pedig másfél oldalas PR cikket tettek közzé. Utóbbi egyébként felveti az újság objektivitásának a kérdését is: kétségtelen, hogy egy fizetett reklámcikk közzététele teljesen rendben lévő, ugyanakkor a lapban nincs nyoma annak az erőteljes lakossági tiltakozásnak, amely a tervezett beruházással szemben az internetes felületeken és a tegnapi fórumon egyaránt érzékelhető volt. Márpedig a párkányiak jelentős része az újságból tájékozódik, így sokan csak annyit tudnak az eseményekről, amely ezen a szűkre szabott szűrőn keresztül eljut hozzájuk. Annak pedig vajmi kevés köze van a teljes valósághoz.

Akad persze egyéb segítsége is a párkányi kommunikációs felületek hiányait kihasználó HC Logistic cégnek: a ma magánkézben lévő, az egykori papírgyár területén lévő ipari parkot (megérne egy hosszabb írást, hogy lett a több ezer embernek munkát adó JCP-ből magánterület) tulajdonló cég a tegnapi ülésre minden képviselőnek egy levelet juttatott el, amelyben perrel fenyeget arra az esetre, ha a testület esetlegesen olyan helyi módosítással próbálná meggátolni az égetős beruházást, amely megtiltaná az ehhez hasonló tevékenységet végző cégek letelepedését Párkány területén.

A képviselőket mindenestre nem győzték meg ez utóbbiak, és egyöntetűen elutasították a hulladéküzem létesítését. Ebben az ülése alatt a városháza előtt demonstrálók mellett valószínűleg az is nagy szerepet játszhatott, hogy a cég jelen lévő képviselői nem tudtak választ adni arra az egyszerű kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy ennyire ragaszkodnak a párkányi helyszínhez.

A történetnek valószínűleg még messze nincs vége, és szinte biztos, hogy nemzetközi színtérre kerül az ügy: a közvetlenül a magyar-szlovák határra tervezett beruházásba Magyarországnak is lesz beleszólása, az esztergomi testület állásfoglalása alapján onnan támogatásra a beruházást szorgalmazók aligha számíthatnak.

Az már csak a történet szomorú mellékszála, hogy a magyar-szlovák kapcsolatok terén is szimbolikus jelentőségű, 2001-ben újjáépített Mária Valéria híd egy esetleges nemzetközi jogvita esetén az összetartozás helyett a megosztás szimbólumává degradálódhat.
Persze csak akkor, ha az itt élők hagyják, hogy saját érdekeik helyett egy messziről jött cég és barátaik érdekei érvényesüljenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.