Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 13. 09:20, péntek | Helyi
Forrás: Lenger Varga Péter

Jézusom Péntek 13 van! Most mi lesz? – A babona eredete

Jézusom Péntek 13 van! Most mi lesz? – A babona eredete

Péntek 13 van! Persze ez nem azt jelenti, hogy dobjunk el mindent és ne csináljunk ma semmit! Sokak szerint ez a nap is olyan, mint a többi, persze sokak babonásak vele kapcsolatban. De honnan is eredhet a hiedelem?

Péntek 13 mindenkiből kivált valamilyen érzést, a babonásakból kellemetlenséget, míg másokból egyszerű mosolygást vagy érdektelenséget. Ráadásul akad, aki ezt a napot szerencsétlennek tartja, akad, aki pedig pont ellenkezőleg, szerencsésnek.

A hiedelem szerint a péntek 13-án bevett gyógyszer nem használ, ha ilyenkor ellik egy állat, akkor annak kicsinye beteges lesz, az ezen a napon elvetett mag silány termést hoz majd, valamint a 13-án kötettett házasság válással végződik.

Van egyébként módja a balszerencse kivédésének péntek 13-án: babonások lefekvés előtt 13 tárgyat érintenek meg, vagy 13 szót mondanak, hogy feloldják a rontást.

Felmérések szerint sokan ezen a napon nem ülnek repülőre, nem terveznek fontos megbeszélést vagy nem ülnek tizenharmadikként egy asztalhoz másokkal. Vélhetően ez utóbbiból eredeztethető Jézusig visszamenően a Péntek 13 elleni ellenszenv, pontosabban előbb a 13 elleni, aztán kicsit bővítve a péntek elleni is.

Az utolsó vacsorán ugyanis Jézus volt az apostolok közt a 13., a néphit szerint pedig ha tizenhárom ember ül egy asztalnál, akkor valaki hamarosan meghal közülük. A pénteki szerencsétlenség pedig Jézus pénteken történt keresztre feszítésétől eredeztethető. A péntek iránti ellenszenvet erősíti, hogy az 1800-as évekig ez a nap volt a hóhér napja és ekkor hajtották végre a nyilvános kivégzéseket.

Magát a 13-as számot nézve is sokan babonásak, az Egyesült Államokban például nem létezik 13. emelet, a hotelekben, kórházakban 13-as szoba. Persze sokaknak lehet ez szerencseszám is.

A 12 is különleges szám, de ez a tökéletességet jelenti - az év 12 hónapból áll, Jézusnak 12 apostola volt. A babona szerint mivel pedig a 13 a tökéletes 12 után következik, megtöri annak egységét. A számmisztika értelmezése alapján a 13-as szám jegyeit, ha összeadjuk, akkor 4-et kapunk, ami egyes népeknél a halál száma.

Mi csak annyit mondunk, hogy végre PÉNTEK! Ja és azt se felejtsük el, hogy 2013 van! Talán csak nem szerencsétlen az egész évünk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.