Városlista
2022. június 30, csütörtök - Pál

Hírek

2021. Június 04. 08:28, péntek | Életmód
Forrás: Magyar Agrár és - Élettudományi Egyetem

Jó hír a pecásoknak a halgazdálkodóknak és a fogyasztóknak is

Jó hír a pecásoknak a halgazdálkodóknak és a fogyasztóknak is

Olyan innovatív etetőanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek, amely azon túl, hogy kifejezetten jó hatással van a halak immunrendszerére, egyúttal óvja a vizek ökoszisztémáját is.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., közös fejlesztésének az adja a jelentőségét, hogy olyan anyagot juttat a halak emésztőrendszerébe, amely pozitívan befolyásolja életfolyamataikat, erősíti a betegségekkel szembeni védekezőképességüket és emellett hozzájárul a vizes élőhelyek környezeti fenntarthatóságához.


A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amelyek nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizekre és a halak életfolyamataira. „E hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., amely egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes védekezőképességének támogatásában” – olvasható a MATE oldalán közzétett anyagban.


A most kifejlesztett etetőanyaghoz keverhető új adalékanyag könnyebben emészthető a halak számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amelyek segítik bélflórájuk egyensúlyának fenntartását és ezáltal erősítik szervezetük ellenállóképességét.
Ez azért is lényeges, mert az elmúlt időszakban gyakorlatilag az összes hazai vízben, de európai viszonylatban is egyre többször fordulnak elő különböző típusú bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.


Az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben. Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki, amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália (pl. algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész) felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé” – idézi az írás Dr. Hegyi Árpádot, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatóját.


Az új adalékkal dúsított haltáplálékkal etetett halak húsában igazolhatóan csökkent a telített zsírsavak koncentrációja, ezzel nagyjából a felére lett csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, ez pedig nem elhanyagolható tényező az emberi táplálkozás szempontjából sem.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 30. 19:10, csütörtök | Életmód

Az egész Marsot körbefotózta a kínai űrszonda

A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május óta - közölte a kínai űrhivatal szerdán.

2022. Június 29. 10:02, szerda | Életmód

A folyadékpótlásnál a sóbevitelre is figyelni kell!

A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként

2022. Június 25. 17:02, szombat | Életmód

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

2022. Június 25. 14:06, szombat | Életmód

Csökkent az elküldött sms-ek és emelkedett a mobil hívások száma az elmúlt években

A lakossági előfizetők 2021-ben 714 millió sms-t írtak és küldtek ki a mobiljaikkal, 2018-ban azonban ez a szám még meghaladta az egymilliárdot; bár az sms-küldési kedv csökken, a mobilhívások száma,