Hírek
2021. Június 04. 08:28, péntek |
Életmód
Forrás: Magyar Agrár és - Élettudományi Egyetem
Jó hír a pecásoknak a halgazdálkodóknak és a fogyasztóknak is
Olyan innovatív etetőanyagot fejlesztettek ki magyar szakemberek, amely azon túl, hogy kifejezetten jó hatással van a halak immunrendszerére, egyúttal óvja a vizek ökoszisztémáját is.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., közös fejlesztésének az adja a jelentőségét, hogy olyan anyagot juttat a halak emésztőrendszerébe, amely pozitívan befolyásolja életfolyamataikat, erősíti a betegségekkel szembeni védekezőképességüket és emellett hozzájárul a vizes élőhelyek környezeti fenntarthatóságához.
„A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amelyek nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizekre és a halak életfolyamataira. „E hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., amely egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes védekezőképességének támogatásában” – olvasható a MATE oldalán közzétett anyagban.
A most kifejlesztett etetőanyaghoz keverhető új adalékanyag könnyebben emészthető a halak számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amelyek segítik bélflórájuk egyensúlyának fenntartását és ezáltal erősítik szervezetük ellenállóképességét.
Ez azért is lényeges, mert az elmúlt időszakban gyakorlatilag az összes hazai vízben, de európai viszonylatban is egyre többször fordulnak elő különböző típusú bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.
„Az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben. Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki, amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália (pl. algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész) felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé” – idézi az írás Dr. Hegyi Árpádot, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatóját.
Az új adalékkal dúsított haltáplálékkal etetett halak húsában igazolhatóan csökkent a telített zsírsavak koncentrációja, ezzel nagyjából a felére lett csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, ez pedig nem elhanyagolható tényező az emberi táplálkozás szempontjából sem.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 07. 07:28, péntek | Életmód
Falomlás miatt lezárták a várfalsétányt az egri várban
Leomlott az egri várban a Föld-bástya külső köpenyfalának egy része csütörtök hajnalban, ezért biztonsági okokból a várfalsétányt lezárták - közölte a város polgármestere az MTI-vel.
2025. November 06. 07:36, csütörtök | Életmód
Országos adománygyűjtést indít a Magyar Vöröskereszt és a PENNY Magyarország
2025. November 06. 07:33, csütörtök | Életmód
Négy alkotót választottak idén a nemzet művészének
Négyen nyerték el idén a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet szerdán adtak át Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.
2025. November 05. 07:34, szerda | Életmód
Az év legnagyobb teliholdja lesz látható szerdán éjjel
Szerda éjszaka földközelbe ér a novemberi telihold, majd másnap szoros közelségbe kerül a Fiastyúk csillaghalmazzal - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló kedden az MTI-t.
