Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Január 28. 12:45, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Jogvédők: halálos fegyvereket is bevet a tömegoszlatásban az izraeli hadsereg

Jogvédők: halálos fegyvereket is bevet a tömegoszlatásban az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg halálos tömegoszlató eszközöket használ a fegyvertelen tüntetők ellen Ciszjordániában a Bcelem nevű emberi jogi szervezet 31 oldalas jelentése szerint.

A tekintélyes, nemzetközileg is elismert izraeli jogvédő csoport azt állítja, hogy a biztonsági erők akciói az elmúlt években ötvenhat palesztin áldozatot követeltek, s fegyveres válaszlépéseikkel „széleskörűen és rendszeresen” megsértették a nem halálos támadásokra vonatkozó rendelkezéseket.
2005 óta negyvennyolc palesztin halálát okozta éles lövedék. Hatan vesztették életüket a tüntetőkre irányzott, nem halálosnak tekintett gumilövedékek, ketten pedig könnygáz miatt.
A tömegoszlatás elfogadott eszközének tekintett könnygáz, gumilövedék, kábító gránát, vízágyú és paprika spray helyes használat esetén nem veszélyezteti a tüntetők egészségét, de a szervezet szerint a biztonsági erők a gyakorlatban ezeket az eszközöket rutinszerűen jogellenesen, veszélyesen alkalmazzák és az érintett izraeli hatóságok nem tesznek eleget ennek megakadályozására. Ha ki is vizsgálják, általában a bűnösök megbüntetése nélkül zárják le az eseteket - állítja az emberi jogi szervezet.
A jelentés az éles lövedékek és a gumilövedékek betiltását követeli a tömegoszlatásban, valamint a könnygázgránátok emberekre vagy vízszintesen történő eldobását is csak közvetlen életveszélyben engedélyezné a katonáknak.
Az izraeli hadsereg a Reuters hírügynökségnek adott válaszában azt állítja, hogy az emberi jogi szervezet elfogult nézőpontból főként régebbi, vagy a katonai rendőrség vizsgálata alatt álló eseményeket mutat be. "Az izraeli hadsereg minden tőle telhetőt elkövet a szabályoknak megfelelő tömegoszlatás érdekében” - tették hozzá a katonaságnál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.