Városlista
2020. augusztus 4, kedd - Domonkos

Hírek

2020. Július 23. 17:02, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Jót tesz a szívnek a csokoládé

Jót tesz a szívnek a csokoládé

Heti egyszeri csokoládéfogyasztás csökkentheti a szívbetegségek kockázatát az Európai Kardiológiai Társaság folyóiratában megjelent új tanulmány szerint.

"Tanulmányunk azt jelzi, hogy a csokoládé segít a szív erei egészségének megtartásában. Korábbi klinikai kutatások már kimutatták, hogy a csokoládé kedvező hatással van mind a vérnyomásra, mind az érfalak állapotára" - idézte Chayakrit Krittanawongot, a texasi Baylor Orvostudományi Egyetem kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportál. "Azt akartam látni, hogy a szívkoszorúerekre hatással van-e és ha igen, akkor jó vagy káros hatással" - tette hozzá.

A kutatók az elmúlt öt évtized tanulmányait elemezték, amelyek a csokoládéfogyasztás a szívkoszorú erek betegségei közötti kapcsolatot vizsgálták. Elemzésükbe hat tanulmányt vontak be, amelyekben 336 289 ember csokoládéfogyasztását vizsgálta.

Kilenc évet táfogó követéses vizsgálat szerint a résztvevők közül 14 043-nál mutattak ki szívkoszorúér betegséget és 4667-nak volt szívrohama.

A csokoládét hetente egy alkalomnál többször fogyasztók esetében 8 százalékkal volt kisebb a szívkoszorúér betegség kockázata, szemben azokkal akik hetente egy alkalomnál kevesebbszer ettek csokoládét.

A csokoládé a szív számára egészséges tápanyagokat tartalmaz, köztük flavonoidokat, polifenolokat, az izmokat relaxáló metilxantinokat, a hasznos telített zsírsavat, a sztearinsavat, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van, és növelik a jó koleszterin - HDL - szintjét - magyarázta a kutató.

Elmondta, hogy nem vizsgálták azt, hogy milyen típusú csokoládé az, amely hasznosabb a szívnek, vagy mekkora mennyiségű az ideális fogyasztás. "A csokoládé ígéretesnek tűnik a szív-koszorúér betegség megelőzésében, de további kutatások szükségek annak kimutatására, hogy mekkora mennyiségű és milyen fajta csokoládét javasolhatunk e célból" - tette hozzá.

Krittanawong azonban óvott a túlzott csokoládéfogyasztástól. "A mérsékelt mennyiségről tűnik úgy, hogy védi a szívkoszorúereket, valószínűleg a nagy mennyiségű nem. A csokoládékban lévő kalóriák, a cukor, a tej és a zsír mennyiségét figyelembe kell venni, különösen a cukorbetegek és a túlsúlyosak esetében" - magyarázta.

Címkék: csoki, csokoládé, szív


Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 17:01, hétfő | Életmód

A kutyák agya az emberekéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet

Magyar kutatók kiderítették, hogy a kutyák agya - az emberekéhez hasonlóan - hierarchikusan dolgozza fel a beszédet.

2020. Augusztus 01. 16:04, szombat | Életmód

Egy kicsiny rákféle négy nap alatt lebontja a mikroműanyagot

Egy kicsiny rákféle képes lebontani a mikroműanyagot egy sejtnél kisebb méretűvé 96 óra alatt a Corki Egyetem (UCC) kutatói szerint.

2020. Július 31. 16:07, péntek | Életmód

Ennyi élelmiszert dobnak ki évente a magyarok fejenként

Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon; az uniós átlag ennél jóval magasabb

2020. Július 30. 16:02, csütörtök | Életmód

A koronavírus mutációja segíti a terjedését

Láthatóan kedveznek a vírus terjedésének azok a mutációk, amelyek tavasz óta a koronavírusban keletkeztek - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa csütörtökön az M1 csatornán.