Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Szeptember 29. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Jövő héten szavazhatnak Csongrád megye átnevezéséről

Jövő héten szavazhatnak Csongrád megye átnevezéséről

Az Országgyűlés négynapos üléssel folytatja munkáját a következő két hétben. A képviselők jövő kedden szavazhatnak Csongrád megye Csongrád-Csanádra történő átnevezéséről.

A parlament honlapjára csütörtökön felkerült napirend szerint az ülés hétfőn Kósa Lajos miniszteri eskütételével kezdődhet. A Fidesz-frakció leköszönő vezetője a megyei jogú városok fejlesztéséért felel majd tárca nélküli miniszterként, a kormánypárti képviselőcsoport élén pedig Gulyás Gergely váltja, aki az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöki székéből távozik. Utódjáról, a fideszes Hende Csabáról szintén hétfőn, az interpellációk előtt szavazhat a Ház.

Kedden összesen tizennyolc előterjesztésről határoz a parlament, ezek közül tizenegy előterjesztés valamilyen nemzetközi egyezmény elfogadásához, illetve módosításához kér jóváhagyást.

Ekkor várható döntés a Miniszterelnökséget vezető Lázár János megyeátnevezési javaslatáról is. A tárcavezető indítványa meghagyná Szegedet megyeszékhelynek, az átnevezés határideje pedig 2020. június 4. lenne.

Lázár János indoklásában úgy fogalmazott, a földrajzi nevek a magyar nyelv és történelem számos emlékét őrizték meg, és a "történetileg kialakult, a helyi lakosság által is széles körben ismert és elfogadott neveket nem túlzás kulturális örökségnek tekinteni".

A Csongrád Megyei Önkormányzat Közgyűlése határozatban támogatta a névváltoztatást.

Szerdán egyebek mellett az alapvető jogok biztosának tavalyi tevékenységéről szóló beszámolót hallgathatják meg a képviselők.

Az Országgyűlés következő ülése október 9-én, hétfőn azonnali kérdésekkel és kérdésekkel érhet véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére