Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. November 04. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Napi Gazdaság / fotó: lvp

Jövőre jön az új magyar Suzuki - fellendül a termelés

Jövőre jön az új magyar Suzuki - fellendül a termelés

Egy új modellnek köszönhetően az idei 155 ezer után jövőre 180 ezer Suzuki készülhet az esztergomi gyárban. Januártól visszaáll a kétműszakos termelés az üzemben.

A következő két hónapban egy műszakban dolgoznak a Suzuki esztergomi gyárában, de 2013 januárjától visszatérnek a két műszakra – mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Hisashi Takeuchi, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója a sorozatgyártás elindításának húsz éves évfordulóján tartott rendezvényen. (A vállalatot több mint két évtizede alapították, de az első generációs Swift sorozatgyártása 1992 októberében kezdődött).

A cégvezető azt is megerősítette, hogy idén várhatóan 155 ezer autó készül a gyárban, de a következő évet pozitív tervezés jellemzi, vagyis körülbelül 180 ezer autó gyártásával számolnak. Hisashi Takeuchi a Napi érdeklődésére kifejtette: ezt részben egy jövőre tervezett teljesen új modell bevezetésétől várják, aminek részleteiről nem árultak el semmit, a gyártás indításának pontos időpontját sem közölték, de a vezérigazgató annyit elmondott, hogy az új modellt a Suzuki más leányvállalatánál is gyártani fogják. (Nemrégiben Urbán László vezérigazgató-helyettes úgy nyilatkozott, hogy nagy reményeket fűznek az SX4-es utódjának szánt, a Párizsi Autószalonon S-Cross néven bemutatott koncepció-modellhez, ami nagyobb lesz elődjénél, a végleges nevéről azonban nincs még döntés.) Az új modell mellett egy régi márka ráncfelvarrástól is növekedést várnak 2013-ban. A gyár kapacitása lehetővé teszi a 180 ezer évi mennyiség gyártását, hiszen a legjobb évben csaknem 300 ezer Suzuki készült Esztergomban.

A Suzuki jelenleg 3100 főt foglalkoztat (2010 végén még 3500 fő volt a létszám), s ez a szám nem változik a következő hónapokban, amikor a kettőről egy műszakra állnak át, s a dolgozók bére sem módosul, csak a pótlék rendszerben lesz némi változás, a cégnek tehát nincs létszám leépítésre vonatkozó terve, sem idén sem jövőre – hangsúlyozta Hisashi Takeuchi.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy a cég legnagyobb piaca Oroszország, amit Németország, Anglia, Franciaország és Olaszország követ, s az említett 155 ezer autóból körülbelül négyezer kerül a magyar piacra. A cég itthon ezzel körülbelül 7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, amit jövőre 8-ra, a későbbiekben pedig 10 százalékra kívánnak növelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT