Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 28. 07:23, péntek | Helyi
Forrás: Forrás: mti /fotó:lvp

Újra sötét lesz? Likvid hitel az 1,1 milliárdos hiányra

Újra sötét lesz? Likvid hitel az 1,1 milliárdos hiányra

Esztergom likvid hitelből finanszírozná költségvetésének 1,1 milliárdos hiányát. A döntést a Kúria észrevételére való állásfoglalásként a képviselők a többséget adó Fidesz-frakcióval fogadták el csütörtöki ülésén.

Meglátjuk, mit mond erre a kormányhivatal. A problémát a kamattámogatás és a helyi adók oldhatják meg” – mondta a kérdés vitájában Steindl Balázs frakcióvezető, a pénzügyi bizottság elnöke.

Korábban a képviselő-testület a város költségvetését 1,1 milliárd forintos fedezetlen hiánnyal fogadta el, erre az önkormányzati törvény szerint nincs lehetőség. A hiány oka, hogy az állam 2011 decemberében átvette az esztergomi intézményeket, de az önkormányzattól inkasszóval leemeli az átvett intézmények működtetési költségeit.
A megyei kormányhivatal erre reagálva törvényességi felhívásban figyelmeztette a testületet, hogy hiánnyal nem lehet elfogadni a költségvetést, de az önkormányzat ezek után sem hozta meg a törvényes állapotok helyreállítására szolgáló döntéseket.
A kormányhivatal a Kúriához fordult jogorvoslatért, az felszólíttta az önkormányzatot, hogy a törvényeknek megfelelően jelölje meg a hiány forrását.

Tétényi Éva független polgármester az ülésen elmondta; „a most elfogadott döntés csak papíron oldja meg a költségvetés egyensúlyát”.

A város vezetője ismertette, hogy az önkormányzat számláján csak néhány millió forint van, csaknem 300 millió forint azon kiadások összege, amelyek kifizetése az év végig bizonytalan, köztük a közvilágítási számlák és a segélyek is megtalálhatók.

Tétényi Éva úgy véli, a helyzetet az oldhatná meg, ha a képviselő-testület felterjesztési jogával élve, kérné a kormányzattól az állami inkasszó teljes eltörlését, de erre irányuló kezdeményezéseit a Fidesz-frakció többször elutasította.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT