Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 10. 11:56, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Újszülöttkori vírusfertőzés okozhat később asztmát

Újszülöttkori vírusfertőzés okozhat később asztmát

Egy vírusfertőzés "lerombolhatja" az újszülöttek immunrendszerének egy részét, ami növeli az asztma kifejlődésének kockázatát későbbi életükben - állapították meg egérkísérletek alapján amerikai kutatók.

A Nature Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban megmutatták, hogy a légzőszervi óriássejtes vírus (RSV, respiratory syncytial virus) megfosztotta az immunsejteket attól a képességüktől, hogy csillapítsák a légutak gyulladását. Az eredmény hozzájárulhat az asztma megelőzésére szolgáló módszerek kidolgozásához.
Amikor az asztmás páciensek légútjait irritálja valami, akkor a légutak összeszűkülnek, begyulladnak és túl sok ragadós nyálkát termelnek, ami együttesen megnehezíti a légzést.
Korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy az ismételt RSV-fertőzések és az asztma megjelenése között kapcsolat áll fenn. Egy svéd tanulmány eredménye szerint az RSV-fertőzéssel kórházba került gyerekek 39 százalékánál alakult ki asztma 18 éves korukra, miközben az asztma előfordulási gyakorisága egyébként 9 százalék volt.
Azt azonban eddig nem tudták a szakemberek, hogy a vírus miként képes elérni mindezt. A Pittsburgh-i Egyetem orvosi fakultásának munkatársai most úgy vélik, egérkísérleteikben megtalálták a választ.
Eredményeik szerint a vírus tönkretette az immunrendszer egy specifikus részének, a szabályozó T-sejteknek azt a képességét, hogy enyhítsék a gyulladást, elnyomják a túl aktív immunválaszt. A gyulladás fontos része a test fertőzéssel való megküzdésének, az asztmás embereknél azonban olyan közönséges forrásból származó anyagok is túlzott gyulladásos immunválaszt váltanak ki, mint a házipor, a háziállatok szőre vagy a gombák.
Mint a tanulmány szerzői - Anuradha Ray és Prabir Ray - a BBC hírszolgálatának elmondták, az RSV-fertőzés a szabályozó T-sejtek "elnyomó funkciójának teljes elvesztéséhez" vezetett, amit az követett, hogy az egereknél asztmaszerű tünetek fejlődtek ki. A kutatók úgy vélik, a születés után, a korai életszakaszban lehet egy olyan periódus, amikor ezek a sejtek esendőbbek, könnyebben károsodik funkciójuk.
(http://www.bbc.co.uk/news/health-19511684)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során