Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Július 18. 15:54, kedd | Helyi
Forrás: közlemény

Jubilált Cambrai és Esztergom – Európai és keresztény kapcsolatát ünnepelte a két testvérváros

Jubilált Cambrai és Esztergom – Európai és keresztény kapcsolatát ünnepelte a két testvérváros

A francia Cambrai és Esztergom testvérvárosi kapcsolatának 25. évfordulóját ünnepelték július 17-én az esztergomi vár nagytermében.

Az ünnepségen a két város vezetése és a testvérvárosi egyesületek képviselete mellett többek között részt vett Romanek Etelka polgármester, dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és Éric Fournier Franciaország magyarországi nagykövete is.

Cambrai és Esztergom európai ívelésű barátságának negyedszázados kapcsolata azért is kiemelt fontosságú a magyar testvérvárosi kapcsolatok között, mert ez volt az, melyik a rendszerváltás után az elsők között köttetett meg. Az esztergomi várban tartott jubileumi ünnepségen mindkét fél részéről több köszöntő is elhangzott, ezekben egyöntetűen arra az európai, keresztény, kulturális örökségre tették a hangsúlyt, mely Cambrait és Esztergomot, illetve ezen városok és népek történelmét meghatározták.

Völner Pál országgyűlési képviselő többek között arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy barátságban és kapcsolatban azoknak a 8-900 évvel ezelőtti európai államoknak és nemzeteknek az utódai vagyunk, akik keresztényként álltak Európa élvonalában.

Romanek Etelka esztergomi polgármester köszöntőjében egyebek mellett azt mondta: hogy Cambrai és Esztergom testvérvárosi kapcsolata túlmutat a hivatalos együttműködésen és alapvetően arról a tartalomról szól, melyet a gazdag és sokrétű kapcsolatot mai napig ápoló alapítók is biztosítanak.

Francoise Demontfaicpm, Cambrai alpolgármestere köszöntőjében többek között rámutatott: egy ilyen 25 éves testvérvárosi évfordulós ünnep jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk az iskolai, sport és kulturális kapcsolatok gazdag tárházára mind a két oldalon, melynek alapja a Cambrai és Esztergom közötti két és fél évtizede tartó barátság.

Simon Tibor, a Cambrai – Esztergom Baráti Társaság örökös, tiszteletbeli elnöke arra vállalkozott az ünnepségen, hogy összefoglalja a két település testvérvárosi kapcsolatának teljes történetét, különös tekintettel az izgalmas kezdetekre, illetve a barátsággá nemesülő kapcsolat fontosabb állomásaira.

Éric Fournier Franciaország magyarországi nagykövete beszédében egyebek mellett így fogalmazott: „Néhány nappal a francia nemzeti ünnep után, amikor megnyílt a magyar vizes világbajnokság, s most itt Esztergomban egy ilyen szép, 25 évre visszatekintő jubileumi ünnepséget tarthatnak franciák és magyarok közösen különösen lelkesítő és nagy öröm mindkét fél részére.”

Az ünnepi beszédeket a testvérvárosi kapcsolat negyedszázados újrapecsételése követte, melynek során Romanek Etelka és Francoise Demontfaicpm kézjegyével látta el 25. jubileumról szóló megerősítő dokumentumot.

Az ünnepséget követően Éric Fournier Franciaország magyarországi nagykövete rövid megbeszélésre látogatást tett Romanek Etelka polgármesternél. A francia vendéget a Bottyán-palota patinás Palkovics-szobájában fogadta Esztergom első embere. A baráti hangulatú találkozón röviden áttekintették a két ország és a két város kapcsolatát és annak folytatásának további lehetőségeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.