Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 14. 07:49, hétfő | Helyi
Forrás: ITE

Júliusban is irány a kiskert!

Júliusban is irány a kiskert!

Egyre népszerűbbek Esztergomban is kiskertek és az ökológiai gazdálkodás, különösen a fiatalok körében. Szeretjük tudni mi az, amit megeszünk. Összeállításunk nekik készül.

Bár sokan a tavasszal letudják a kiskertekben az ültetést, valójában az igazi kertészek jól tudják, hogy a nyár közepe még sok lehetőséget tartogat. Ilyenkor kerül sor ugyanis a másodvetésekre, ami őszre, de még télre is elláthat minket zöldségekkel.

Az első feladat a jó magágy előkészítése, ami különösen fontos a nyári időszakban, hiszen ilyenkor gyorsabban kiszáradhat a talaj felszíne. A még júliusban is vethető növények közül a sor elejére kívánkozik a zöldbab, amely néphagyomány szerint Anna napig, azaz július 26-ig ültethető. A zöldbab elviseli az árnyékosabb helyeket is, amit célszerű kihasználni, hiszen ezeken a helyeken a talaj nedvességtartalma is könnyebben megőrizhető.

Az őszi káposztafélékkel is érdemes próbálkozni. Fejeskáposztával, kelkáposztával és karalábéval is érdemes kísérletezni, ezek ugyanis őszre még szépen beérhetnek.
Sőt mi több, július első felében a rövidebb tenyészidejű sárgarépa, uborka és fejessaláta is vethető. Ekkor van a fő vetési ideje a bimbóskelnek és a póréhagymának is, de brokkoli is vethető még júliusban. A két első zöldség télálló, ezért kiváló vitaminforrása lehet az egész családnak a zord, fagyos téli időszakban is.

Júliusban is irány a kiskert!

Sok helyen jelent problémát a szárazság, amely nagyon sok kiskert tulajdonos életét megnehezíti. Ők talajtakarással védekezhetnek a talaj gyors kiszáradása ellen.
Aki szeret kísérletezni, annak ma már nagyon sok alternatív kertművelési mód áll rendelkezésére. Napjainkban igen népszerű a függőleges kertészkedés, amikor gyakran helyhiány miatt a talajon kívül felfelé is ültetünk. Ez történhet ültetőládákkal, ültetőcsövekkel. A lényeg, hogy a növények felfelé is növekedhetnek.

A másik igen népszerű alternatív eljárás a különböző hidrokultúrás növénytermesztés, amelyek lényege, hogy a talaj elhagyásával víz és megfelelő tápanyagok megadásával neveljük növényeinket. Bár ez első megközelítésben természetellenesnek hathat, valójában a legtöbb hagyományosan nevelt növény számára ez is ideális terep, és a vízkultúrás rendszerek sem idegenek az emberiségtől. A mezopotámiai, kínai, és azték kultúra már ősidők óta ismerte és használta a vízkultúrás növénytermesztést. A vízkultúrás növénytermesztéshez víz, termesztő közeg (kókusz, perlit, stb.) és tápanyagok szükségesek (Substral, Plagron, stb.) , amelyek un. grow shopokban szerezhetünk be.

Akik jobban szeretik a hagyományos kertészkedést, azok számára az ökológiai gazdálkodás jelentheti a megoldást. Ezeket a rendszereket a vetésforgó, a növények társítása, a komposztálás, a természetes növényvédelem, és a biolevek együttes használata jellemzi. Az ökológiai gazdálkodásban általában nem csak zöldségek, hanem gyógynövények és fontos védekező feladatot ellátó virágok (büdöske, sarkantyúvirág, stb.) is helyet kapnak.

És ez csak néhány példa arra, hogy a hányféle mód áll annak rendelkezésére, aki szeretné megtermelni családjának zöldségszükségletét. És mindezt nem késő elkezdeni, még most júliusban sem!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.