Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Június 19. 14:02, szerda | Belföld
Forrás: InfoVáros

Kaland a szigeten

Kaland a szigeten

Hazánkban is egyre népszerűbb időtöltést kínálnak a sorra épülő kalandparkok. Az izgalmas kötélpályák, mászófal, tanösvény, zorb csak néhány kedvcsináló, amellyel a látogatók próbára tehetik képességeiket.

A vidámpark és sportpálya összegyúrásából létrejött élményparkok természetes környezetben teremtenek lehetőséget a természetes mozgáshoz gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

A szabadidő aktív kihasználása, élményekkel való megtöltése fontos a mai felgyorsult világban.

Ehhez találunk megannyi lehetőséget a hazánkban is egyre népszerűbb kalandparkokban, melyekből országszerte több mint ötven épült az elmúlt években. A kalandpark egy hatalmas játszótér melynek attrakciói a legtöbb esetben valamely téma köré épülnek, ami lehet természet kínálta helyi adottság is. Ilyen természeti elemeket kihasználva épült a népszerű Mecseki, Bakonyi, valamint a Szilvásváradi kalandpark is, ahol az erdei patakok és kisebb szakadékok közelségét használják ki az adrenalinszint emeléséért. A Tiszafüredi Robin Hód kalandpark a négycsillagos Hotel Balneum szomszédságában található, így könnyen összeegyeztethető akár egy hétvégén az aktív kikapcsolódás, és wellness kényeztetés. A 18 hektáros ártéri terület a legnagyobb játszótér az országban, különlegessége, hogy egy szigeten helyezkedik el, így már az odajutás is a kaland része. A látogatókat komppal, vagy motorcsónakkal viszik a Tisza-tavi szigetre, ahol a több kilométeres és a lombkorona szintet is bejáró tanösvényen, a Tisza-tó egyedülálló növény és állatvilága is felfedezhető.

Itthon az első erdei kötélpálya rendszert 10 éve adták át Balatonfűzfőn, és a következő években több másik is követte. A fatörzsekre szerelt kötélpályákon és lengőhidakon különböző nehézségű akadályokat lehet leküzdeni, természetesen tudásunknak, ügyességünknek megfelelő szinten. A biztonságot két önbiztosító karabiner és heveder garantálja, melynek használatát szakképzett animátorok tanítják és tartatják be. Az alapszabály, hogy a két karabinert tilos egyszerre kiakasztani, ha szeretnénk túljutni egy akadályon külön-külön kell áthelyezni. A gyakorló pálya teljesítése után vár minket az erdei kötélpálya, mely egyesíti a hegymászás és az erdőjárás örömeit. A Tiszafüredi kalandparkban a kevésbé bátraknak is gazdagodhatnak új élményekkel, mint az íjászkodást, a kerékpáros akadálypálya vagy a minigolf. Az ország egyik legnagyobb mászófelületű és legmagasabb mászótornya is megtalálható a szigeten, melynek tetejéről - ahova lépcsőn is feljuthatunk - canopyval érhetjük el a talajszintet. Magyarországon az első és leghosszabb canopy pálya Visegrádon, a Nagy- Villám hegy lejtőin épült, melynek hossza eléri 900 métert. A csúszópályának is nevezett canopy egy speciális drótkötélpálya, amelyen a fák fölött - csigákon lógva egy hegymászó beülőben - leszáguldhatunk a pálya végéig. Tiszafüreden, a Robin Hód kalandszigeten két pálya is épült, melyek hossza és meredeksége eltérő.

Igazi űrhajós élményt kínál a különleges zorb ami olyan, mint egy hatalmas, 3 méter átmérőjű dupla falú gumilabda, melynek a belsejébe egy alagúton kell bemászni. A belső rész sok kis kötéllel kapcsolódik a külső falhoz, és a két réteg között levegő tompítja a gurulást. A quadozás, és a nyári bobpálya ugyancsak népszerű az erdős, hegyvidéki kalandparkok ajánlatai között, de akár önállóan is találkozhatunk velük. A meleg nyári napokon a Tisza-tó közvetlen közelsége kínál olyan különleges lehetőségeket, mint a vízi játékok, vízi kenguru, vízicsopper, water-walker (vizigömb) a Robin Hód kalandsziget látogatói számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.