Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 01. 08:20, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Kalandok és érdekességek mentén hódíthatjuk meg térségünket

Kalandok és érdekességek mentén hódíthatjuk meg térségünket

Megyejáró Hódító Túra-sorozatot indít a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat pályázatának köszönhetően. Idén 9 állomáson számtalan érdekességgel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat megyei identitás erősítését célzó pályázatának keretében, a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület szervezésében április 14-én 9 állomásos túra-sorozat indul megyénkben. A Megyejáró Hódító Túrákkal a szervezők célja, hogy a programok során a résztvevők megismerjék a megye természeti és épített értékeit, felfedezzék távolabbi környezetük hagyományait és különlegességeit, a túrázás pedig, mint közös kedvtelés közelebb hozza egymáshoz a távolabb élő közösségeket.

A rendezvénysorozatot bemutató sajtótájékoztatón Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a forrást biztosító megyei identitás pályázatot mutatta be. „Számunkra kiemelten fontos, hogy a pályázat keretében a megyében lehetőséget adjunk a különböző tájegységeken élőknek arra, hogy találkozzanak, megismerjék egymás szokásait és hagyományait. Erre kiváló terepet biztosítanak a túrák, de számos egyéb programmal, például Értéktár-megyenappal, applikációval és közösségi felületekkel, kisebb közösségi találkozókkal is készülünk” – mondta el a közgyűlés elnöke.

Tittmann János Dorog polgármesterének köszöntője után a Megyejáró Hódító Túrák rendszerét, a túrák időrendi sorrendjét Szekér Zoltán, az egyesület elnöke ismertette. Elhangzott, a túrák és a távok összeállításánál a családokra és a gyermekekre is tekintettel voltak, hiszen az elsődleges cél a barangolás, az ismerkedés. A túrákat az egyes állomásokon más-más kihívások is színesítik, a túrákat teljesítők pedig apró jutalmakban is részesülnek majd.

Ezt követően az érintett települések polgármesterei és képviselői mutatták be az egyes állomásokat és a tervezett programokat. Az első túrára április 14-én, Lábatlanon kerül sor, ahol a település érdekességeivel, a világháborús időkből itt maradt bunkerekkel, és különleges fegyverekkel ismerkedhetnek a kirándulók.

Május 11-én, Bajnán a Gróf Sándor Móric Túrán tehetik próbára magukat az érdeklődők. Nagyigmándon, június 1-én különleges gasztro-kalandtúrával készülnek, június 29-én pedig Dorogra, különleges éjszakai túrára várják a túrázókat, ahol a bányászhagyományokat elevenítik fel. Augusztus 3-án Szomódon a sor, a vadnyugat világába nyerhetnek betekintést a jelentkezők. Augusztus 31-én Kesztölcön a babakocsival érkezőkre is számítanak, nekik is alkalmas túrával mutatják be a települést. Szeptember 21-én Sárisápon szintén a kisgyermekes családokat szólítják meg. Október 26-án Súron, Magyarország legszebb fekvésű településén kincskereső játékra invitálják az érkezőket. A túra utolsó állomása Tatabánya, november 16-án a Ranzinger-kilátót hódíthatják meg a kirándulók.

A szervezők bíznak benne, hogy sokan kapnak majd kedvet a túrákhoz, nem egy, hanem akár több helyszínre is regisztrálnak, és ezáltal jobban megismerik megyénk gyönyörű tájait és értékeit”’ – hangzott el a tájékoztatón.

Címkék: hódító, kaland, Túra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT