Városlista
2022. augusztus 11, csütörtök - Zsuzsanna

Hírek

2012. Szeptember 06. 09:33, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/fotók: atlantix.eu

Kalandos kenus a könyvtárban az Atlanti-óceánról

Kalandos kenus a könyvtárban az Atlanti-óceánról

Rakonczay Gábor lesz hétfőn 17 órától a vendége az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárnak. A világrekorder kenus a Könyvtári beszélgetések sorozat újabb állomásaként rendkívül kalandos útjáról is mesél.

Hétfőn, szeptember 10-én folytatódik az esztergomi könyvtár Könyvtári beszélgetések című sorozata, melynek ezúttal Rakonczay Gábor lesz a vendége. A világrekorder kenust Bánhidy Vajk tanár faggatja egyebek közt az Atlanti-óceánon teljesített kalandjáról.

Rakonczay Gábor középiskolai tanulmányait a budapestiKépző- és Iparművészeti Szakközépiskolában végezte, ezt követően a soproniNyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetépítész szakán szerzett diplomát. A középiskolában ismerkedett meg későbbi feleségével, Viktóriával pedig egy iskolai futóversenyen alkottak először kétszemélyes csapatot. A pár egyetemista korában határozta el, hogy együtt, mindkettejük álmaként átevezik azAtlanti-óceánt.

Az ötletet aztán a tett is követte, és mivel Viktória formatervezés szakon, Gábor pedig építész szak végzett, így együtt építették megTűzhangyanevű, kétkabinos evezős hajójukat, mellyel 2008-ban 51 nap 6 óra 10 perc alatt tették meg aKanári-szigetekés aKis-AntillákhoztartozóAntiguasziget közötti 5200 kilométeres távolságot, ezzel pedig beállították az Atlanti-óceán átevezésének máig érvényes világrekordját vegyes páros kategóriában.

Rakonczay Gábor mindezek után elhatározta, hogy egyedül is átkel az óceánon. A kalandba ezúttal Fa Nándortervezte és építette kenuval vágott neki. Az egy kabinnal rendelkezőVitézhajóval idén január 25és március 26között, a tervezett 80 nap helyett 61 nap alatt tette meg aLas Palmas(Gran Canaria) ésSt. John's (Antigua és Barbuda)közötti mintegy 6000 kilométer távolságot. Ezzel pedig újabb világrekordot tudhat magáénak.

Az út rendkívül kalandosra sikerült, hiszen a táv nagyobbik részében, február 7-étől a megérkezésig a külvilággal semmiféle kapcsolata nem volt Rakonczay Gábornak, mivel egy február 5-ei borulás során teljesen elázott a felszerelése és az elektromos berendezések meghibásodtak. A hajón így nem működött a nyomkövető.Itthon közben azzal vádolták meg, hogy mindezt csak a média érdeklődésének felkeltése miatt szervezte meg.

A kalandos út végül szerencsésen és világrekorddal zárult Rakonczay Gábor számára, sőt hajója még a haza szállítás követően is kalandokba keveredett. A Vitézt ugyanis Szeremley Hubaborász próbálta visszahozniEurópába, ám az ismét felborult, és így le kellett vágni a vontatókötélről, ráadásul a hajó el is tűnt azAtlanti-óceánon, végül azonban egy hónap múlva megtalálták.

Mindezekről is szót ejt majd hétfőn az esztergomi könyvtárban a világrekorder hajós.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 03. 10:23, szerda | Helyi

FARKAS NOÉMI: NEMIGEN…

Farkas Noémi képzőművész nemigen… című kiállítását 2022. augusztus 5-én nyitja meg az Eurohíd Alapítvány a Kapcsolatok Házában.

2022. Július 22. 16:02, péntek | Helyi

Tovább építkezik a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. dorogi fióktelepén jelenleg a Szteroid üzem részleges felújítása, valamint a hármas porta építése zajlik.

2022. Július 22. 07:00, péntek | Helyi

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon

Újabb három majomhimlős esetet igazoltak Magyarországon, ezzel 33-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

2022. Július 20. 10:06, szerda | Helyi

Bordélyházakat üzemeltetett Komáromban

A Komáromi Járási Ügyészség épület rendelkezésére bocsátásával elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy nő ellen.