Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 04. 08:39, kedd | Helyi
Forrás: Szabó Ágnes, művészettörténész

Kaposi 75 – jubileumi kiállítás

Kaposi 75 – jubileumi kiállítás

Jubileumi kiállítással köszönti a 75 éves Kaposi Endrét az esztergomi Duna Múzeum Európai Közép Galériája. A tárlat február 8-án nyílik.

A Kaposi Endre hetvenötödik születésnapja alkalmából rendezendő jubileumi kiállítás az elmúlt öt év anyagából válogat. Ennek megfelelően a kiállított alkotások aránya adekvát módon kívánja képviselni az elmúlt fél évtized alkotói munkásságát. Kaposi Endre ezekben az években tudatosan leszámolt a festészettel, és alkotóerejét az úgynevezett tárgykollázs, valamint a papír alapú kollázs és az asszamblázs műfajában fogalmazott munkáinak szentelte.

Az ember szűkebb és tágabb környezetét alkotó tárgyak képi megjelenítése, a természeti formák tárgyiasítása Kaposi Endre festményeinek is jellegzetes vonását képezte. A tárgy a művész olvasatában az emlékezés eredője, kézzel fogható manifesztum, ami az emberi jelenlétet, illetve jelen-nem-létet testesíti meg. Tárgykollázsait ócskapiacokon fellelhető, vagy éppen a háztartásokban fölöslegessé vált, esztétikai értéket és az emberi kézimunka nyomát magánviselő fémhulladékból állítja össze, egybeszerkesztve mindazt, ami az alkotószellem számára összetartozik. Az utóbbi években készült asszamblázsai minden eddiginél erőteljesebb hangon szólalnak meg, tiszta, egyértelmű kompozíciós rendben, többnyire személyes kötődéssel bíró tárgyakból összeállítva. A régi családi fotókat, gyerekrajzokat, a fiú kézírását, a közös festőpalettát, a rendszerező emlékezés kontextusa ereklyeként fogadja be, ezáltal a mű önmaga is tárggyá válik, az emlékezet fragmentumainak és az emlékezés mozdulatainak hordozójává.

Kaposi 75 - kiállítás az esztergomi Duna Múzeumban

Kaposi Endre most kiállítandó munkái sűrű, érzelmileg telített elmúlt öt évről tanúskodnak, nehéz belső csatákat megvívva az alkotás terén, tudatos elszakadással, a művészi én lecsupaszításával, az alkotás gesztusának középpontjában pedig továbbra is az emberrel, magával.

A kiállítás február 8 és március 10 között tekinthető meg a Duna Múzeum Európai Közép Galériájában, kedd kivételével minden nap 10-16 óra között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.