Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. December 15. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Karácsony előtt is népszerűtlenek a hitelek

Karácsony előtt is népszerűtlenek a hitelek

Az ügyfelek óvatossága miatt az év utolsó két hónapjában sem fut fel az áruhitelezés, mint ahogy a személyi kölcsönök havi új kihelyezése is 6-8 milliárd forinton ragad - írja a Világgazdaság. Októberben alig több mint 40 milliárd forintot tett ki a háztartásoknál lévő áruvásárlási hitelek állománya, ami csaknem 20 százalékkal alacsonyabb az előző évinél – ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

A szolgáltatók szerint elég gyenge karácsonyi szezon várható, hiszen a válság előtti években általában már októberben érezhetően növekedni kezdett az új kihelyezések állománya.Az óvatos várakozásokat indokolják a szolgáltatók közelmúltban megjelent felméréseinek eredményei is. A londoni tőzsdén jegyzett International Personal Finance – a magyarországi Provident anyacége – hat országra kiterjedő felmérése szerint a magyarok négyötöde aggódik amiatt, hogy a közeljövőben emelkednek megélhetési költségei. Emellett a hazai háztartások 41 százaléka gondolja azt, hogy romlik majd anyagi helyzete, és csak 24 százalék bízik a javulásban. Hasonló eredményre jutott a Cofidis felmérése is, amely szerint a lakosság nem akar nagyobb összegű beruházásokra költeni, és még a közeli karácsony sem dobta meg a vásárlási kedvet.

A jegybank adatai szerint egyébként a karácsonyi időszakban meghatározó egyéb fogyasztási hiteleknél sem sokkal jobb a helyzet. A személyi kölcsönök, a gépjárműhitelek, a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a folyószámlakölcsönök közül csak az utóbbiak állománya tudott növekedni az októberig tartó egy év alatt. Ám a folyószámlahitelek állománynövekedését nem elsősorban a háztartások beruházásainak felfutása, inkább a napi kiadások hitelből történő finanszírozása magyarázza.

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.