Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. November 23. 16:06, csütörtök | Helyi
Forrás: ITE

Karácsonyi diós finomságok

Karácsonyi diós finomságok

A dióbél az egyik legrégibb emberi táplálék. Azt tartják róla, hogy „csonthéjba zárt egészség”.

Eme meghatározás nem véletlen, hiszen önmagában is finom, feldolgozva pedig változatosan elkészíthető csemege, emellett gyógynövény is, melynek élettani hatásai nagyon pozitívak. Nem csak a diólevél és a zöld dióhéj, de a dióbél is rengeteg, az egészségre és az egész szervezetre gyakorolt, jó tulajdonsággal rendelkezik. Így például kedvezően hat a vérnyomásra, a koleszterin szintre, a keringésre, az inzulintermelésre, az emésztőrendszerre, a bőr állapotára, valamint antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben is gazdag. Íze miatt a konyhában is kedvelt alapanyag és süteménytöltelék – egy valódi kincs!

Ünnepi asztal diós finomságokkal
A diónak karácsonykor is ott a helye a konyhában, s ízének pedig a szánkban, ez nem vitás. Már csak, ha a diós bejglire gondolunk is, adott a jellegzetes, téli ünnepi csemege. Aki viszont nem szereti, annak minden bizonnyal kedvére lehet tenni egy ínycsiklandó zserbóval. Azonban e két, elmaradhatatlan klasszikuson kívül még számtalan édes diós sütemény készíthető pirított, darabos, vagy őrölt dióval, kiegészítve egy kis fahéjjal, csokoládéval, lekvárral, rummal, vagy akár aszalt gyümölccsel, kandírozott narancshéjjal, melyek mind nagyon jól illenek a dióhoz. Csak győzzünk válogatni a jobbnál jobb hagyományos, és modern recept közül, minddel sikert fogunk aratni!

Néhány válogatott, elegáns, karácsonyi diós
Diós-csokis kuglóf: ez egy egyszerű, kevert tészta, azonban a formája, a fehér csokoládéval vagy cukormázzal leöntött, és pirított diódarabokkal díszített külseje, a szaftossága és a karácsonyias fűszerezése ünnepivé teszi.

Dióhabos-szilvás pite: a finom, dióhabos krémmel töltött, hagyományos diós kosárka egy változata omlós, vajas tésztával, egész szemű befőtt, vagy aszalt szilvákkal megbolondítva.

Almás-diós-narancsos pite: alacsony tortaformában sütött, a karácsony hangulatához tökéletesen illeszkedő, omlós, rácsos és szaftos sütemény kandírozott narancshéjjal, reszelt almával, barackdzsemmel feldobva.

Zserbópite: a közkedvelt zserbó zseniális, egyszerűsített, látványgazdag, hamar elkészíthető változata, mely hasonló alapanyagaiknak köszönhetően ugyanazt az ízvilágot hozza, és gusztusos kinézetével az ünnepi asztal éke lehet.

Rumos-diós pöffeteg: kinézetben a puszedlira hajazó, rummal, pirított darált dióval és magas kakaótartalmú, minőségi étcsokoládéval készített, kívülről hógolyóra hasonlító, belül finom puha édesség.

Sütőtökös, diós muffin: a szezonális sütőtök is remek kiegészítője a diós tésztáknak, s ez a látványos, egyszerűen elkészíthető sütemény hihetetlenül szaftos és puha, külsejét pedig a citromos-fehér csokis-sajtkrémes díszítés teszi még vonzóbbá.

Vaníliás-diós fordított süti mandarinnal: csalogató, izgalmas látványt nyújtó, egyszerű kevert tésztás süteményféle, amely ízében sem marad el külsejétől. Őrölt dió, baracklekvár, vanília, natúr joghurt és a félbe vágott gyümölcs adják az esszenciáját. Egy kis tejszínhabbal vagy fagylalttal még tovább bolondítható. Elkészíthető más gyümölccsel is, például banánnal, és a hatás így sem marad el.

Házi diós nápolyi: ellenállhatatlan vendégváró karácsonyi csemege krémes, sűrű töltelékkel, amelynek alapja egyfajta pralinémassza, amely karamellizált, aprított dióval és olvasztott csokoládéval készül.

A felsorolt ötletadókon kívül természetesen számtalan, hívogató finomság tehető még a karácsonyi asztalra desszertként, hiszen a dióval készíthető, ízletesebbnél ízletesebb sütemények száma szinte végtelen, legyen az krémes, habos, karamellás, kávés, vagy bármilyen más.

Címkék: dió, karácsony, sütemény

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.