Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Június 09. 11:16, vasárnap | Helyi
Forrás: Kormányhivatal / fotó: MTI

Katasztrófaturizmus, apadás, lezárt utak – közlemény

Katasztrófaturizmus, apadás, lezárt utak – közlemény

Újabb közleményt adott ki a megyei kormányhivatal, melyben számos tudnivalóra és az árvízi információkra hívja fel a figyelmet!

A katasztrófaturizmus veszélyei

Továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben a megyében, ezért Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság felszólítja a lakosságot, hogy a személy- és vagyonvédelem megfelelő biztosítása érdekében ne tartózkodjanak az árvízzel sújtott területeken, jelenlétükkel ne akadályozzák a védelmi munkában résztvevőket.

A rendőrség az emberi élet védelme érdekében utakat, területeket zárt le a gyalogos és járműforgalom elől, a bejárási tilalom a helyiekre is vonatkozik. A megáradt víz kiszámíthatatlan, egy fénykép kedvéért nem érdemes kockáztatni az életet. A hatóságok felszólításának, utasításának az állampolgárok minden esetben tegyenek eleget.

Lassú apadás a Duna Komárom melletti szakaszán

A 845 centiméteres tetőzés után az éjszaka folyamán 843 centiméterre apadt a Duna Komárom mellett. Esztergomban és Pilismaróton zajlott fokozott védekezés az este-éjszaka folyamán. Mindkét településen a homokzsákok deponálása, valamint az elkészült védművek megerősítése volt a legfőbb cél.

Pilismarótra nagy létszámban vezényeltek át a honvédség erőiből, technikai eszközök kerültek átcsoportosításra, valamint világítás került kiépítésre, hogy az éjszaka folyamán is szakadatlanul tudják erősíteni a védvonalat. A korábban említett többi, megyei településen feltörő vizek megszüntetésével, szivattyúzásokkal, a gátak megtámasztásával, és figyelőszolgálattal töltötték az estét-éjszakát a gátakon kint lévő, majd 1500 ember. A megyénkben továbbra is 67, 5 km-en van árvízvédelmi védekezés. A gátakon dolgozó több mint 1500 ember a védmű megerősítésén, valamint a meglévő gátak figyelésén dolgozott.

A mai nap során Pilismarót-, Nyergesújfalu-, Dunaalmás településekről 96 személyt kellett kitelepíteni, így összesen a korábbi kitelepítésekkel együtt 144 ember várja, hogy az ár elvonultával visszatérhessenek otthonukba.

A Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán hajózási tilalom van életben.
Esztergomban lezárták a Mária Valéria hidat.

Árvíz

Fotón Tahitótfalu

Elzárt település: Dömös, Pilismarót, Vaskapu.

Az árvíz miatt lezárt 11-es főút helyett a Pilismarótról Pilisszentlélek felé vezető erdészeti úton lehet megközelíteni a Duna-parti településeket.

A következő közmű korlátozások vannak érvényben Komárom-Esztergom megyében:
Ivóviz korlátozás: Esztergom- Prímás sziget, Neszmély, Vízimolnár utca;Pilismarót-Dömös

Vezetékes gázkorlátozás: Esztergom- Prímás sziget, Neszmély- Vízimolnár utca Neszmély-1 utca, Nyergesújfalu-Eternitgyár telep;Nyergesújfalu-Vasbetongyár, Koppánymonostor(10 fogyasztó)

Áram korlátozás: Esztergom- Prímás sziget,Neszmély- Vízimolnár utca,Esztergom-élményfürdő

Lezárt utak Komárom-Esztergom megyében

Esztergom Nagy-Duna Sétány
Pilismarót Szobi révhez vezető út
Tát 10-es és 117es út összekötő
Almásfüzitő-Dunaalmás
Esztergom-Esztergom-kertváros
Dunaalmás-hajóállomáshoz
Dunaalmás-vasútállomáshoz
Pilismaróttól a Duna partra
Tát (Malomnál)
Komárom - Győr
Esztergom - Tát
Komárom vasútállomási út
Esztergom-Pest megyehatár, Dömös és Pilismarót megközelítése erdei úton
Neszmély-Süttő
Nyergesújfalu-Tát között

Esztergom-Komárom között bizonyos szakaszon a vasúti közlekedés szünetel, az engedélyezett szakaszon sebességkorlátozás van. Almásfüzitő és Tokod között szünetel a vasúti forgalom.

Bécs-Budapest vasútvonal Komárom-Almásfüzitő szakasza 11.00 órától lezárásra került. Vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat ezen szakasz között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.