Hírek
2019. Február 11. 18:09, hétfő | PR
Kávé - barát vagy ellenség?
A kávéfogyasztás egészségügyi hatásai évszázadok óta foglalkoztatják az embereket szerte a világon. Élénkítő hatását régóta ismerjük, ám a történelem során hol méregként, hol pedig luxuscikként tartották számon.
Vajon melyik áll közelebb a valósághoz?
Néhány évtizede a kávézást még a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, majd sorra jelentek meg a benne lévő anyagok pozitív hatásait ismertető tanulmányok. Az elmúlt évtizedekben, kávé fajtától függetlenül rengeteg pozitív egészségügyi hatását bizonyították be világszerte.
A kávé előnyei közé sorolható, hogy egyéb élelmiszerekhez hasonlóan a kávébab is tartalmaz tápanyagokat, például niacint, káliumot, magnéziumot és mangánt. Azonban kedvező élettani hatásait alapvetően nem ezeknek, hanem koffeintartalmának és a benne levő nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönheti.
A kávéban található antioxidánsoknak különleges szerepe van az étrendünkben, hiszen hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség, a daganatos betegségek, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is.
Fontos megemlíteni, hogy a kávé mellett számos egyéb élelmiszer, így a zöldtea és a feketetea is tartalmaz antioxidáns hatással bíró polifenolokat. Az egészséges életmód részeként ezek fogyasztása is hozzájárul a betegségek megelőzéséhez és egészségünk megőrzéséhez.

A koffein hatását szinte minden kávéfogyasztó tapasztalta már, javítja a közérzetet és segíti a szellemi teljesítőképességet. Gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, miközben kalóriatartalma elenyésző - tehát üresen vagy édesítőszerrel fogyókúrázók is fogyaszthatják.
A koffeintartalom egyébként független a kávé fajtájától, tehát teljesen mindegy, hogy kávézóban kortyolgatjuk a frissen készült eszpresszót vagy otthon készítünk egy instant kávét. Jó tudni, hogy a kávébab pörkölésekor a koffeintartalom csökken, tehát az intenzíven pörkölt, markáns ízű és emiatt erősnek érzékelt kávé élénkítő hatása mérsékeltebb.
Örök kérdés: mennyi kávét igyunk egy nap?
Napi két csésze kávéfogyasztás általában nem ad okot egészségi aggodalmakra, ha ezt egy egészséges, kiegyensúlyozott életmód részeként fogyasztjuk. Ez a mennyiség biztosítja a napi B2-vitamin szükséglet egy negyedét és jelentős B5-vitamin, magnézium és káliumbevitelt is jelent.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 25. 09:53, kedd | PR
Fenntarthatóság: enyhülő uniós elvárások, átrendeződő vállalati fókusz
K&H fenntarthatósági index: csak a társadalmi felelősségvállalás nőtt
2025. November 17. 15:39, hétfő | PR
Leslie Mandoki volt a 24. Hifi Show díszvendége
a zene, a kultúra és a béke nagykövete ismét Budapesten.
2025. November 11. 11:10, kedd | PR
Egyre több fiatal lép át a “pénzkapun”
A K&H lakossági ügyfél állományán belül évről évre aktívabbak a fiatalok.
2025. Október 29. 16:10, szerda | PR
Nemzetközi elismerést kapott a nyugdíjfókuszú influenszerkampány
A K&H tavalyi edukációs kampánya, a „Csingisz nyugdíjkihívása”, Bronz Drum díjat nyert a Golden Drum nemzetközi reklámfesztiválon.

