Városlista
2025. szeptember 16, kedd - Edit

Hírek

2019. Február 11. 18:09, hétfő | PR

Kávé - barát vagy ellenség?

Kávé - barát vagy ellenség?

A kávéfogyasztás egészségügyi hatásai évszázadok óta foglalkoztatják az embereket szerte a világon. Élénkítő hatását régóta ismerjük, ám a történelem során hol méregként, hol pedig luxuscikként tartották számon.

Vajon melyik áll közelebb a valósághoz?

Néhány évtizede a kávézást még a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, majd sorra jelentek meg a benne lévő anyagok pozitív hatásait ismertető tanulmányok. Az elmúlt évtizedekben, kávé fajtától függetlenül rengeteg pozitív egészségügyi hatását bizonyították be világszerte.

A kávé előnyei közé sorolható, hogy egyéb élelmiszerekhez hasonlóan a kávébab is tartalmaz tápanyagokat, például niacint, káliumot, magnéziumot és mangánt. Azonban kedvező élettani hatásait alapvetően nem ezeknek, hanem koffeintartalmának és a benne levő nagy mennyiségű antioxidánsnak köszönheti.

A kávéban található antioxidánsoknak különleges szerepe van az étrendünkben, hiszen hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség, a daganatos betegségek, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is.
Fontos megemlíteni, hogy a kávé mellett számos egyéb élelmiszer, így a zöldtea és a feketetea is tartalmaz antioxidáns hatással bíró polifenolokat. Az egészséges életmód részeként ezek fogyasztása is hozzájárul a betegségek megelőzéséhez és egészségünk megőrzéséhez.




A koffein hatását szinte minden kávéfogyasztó tapasztalta már, javítja a közérzetet és segíti a szellemi teljesítőképességet. Gyorsítja a szervezet anyagcseréjét, miközben kalóriatartalma elenyésző - tehát üresen vagy édesítőszerrel fogyókúrázók is fogyaszthatják.

A koffeintartalom egyébként független a kávé fajtájától, tehát teljesen mindegy, hogy kávézóban kortyolgatjuk a frissen készült eszpresszót vagy otthon készítünk egy instant kávét. Jó tudni, hogy a kávébab pörkölésekor a koffeintartalom csökken, tehát az intenzíven pörkölt, markáns ízű és emiatt erősnek érzékelt kávé élénkítő hatása mérsékeltebb.

Örök kérdés: mennyi kávét igyunk egy nap?

Napi két csésze kávéfogyasztás általában nem ad okot egészségi aggodalmakra, ha ezt egy egészséges, kiegyensúlyozott életmód részeként fogyasztjuk. Ez a mennyiség biztosítja a napi B2-vitamin szükséglet egy negyedét és jelentős B5-vitamin, magnézium és káliumbevitelt is jelent.

Ezek érdekelhetnek még

2025. Szeptember 08. 15:18, hétfő | PR

Új korszak a PMFC-nél: bemutatkozik Baksa Zsolt, a klub új tulajdonosa

A Pécsi MFC életében új fejezet kezdődik: a csapat többségi tulajdonosa Baksa Zsolt lett, aki nemcsak vállalkozói, hanem sportvezetői tapasztalatokkal is rendelkezik.

2025. Szeptember 03. 09:56, szerda | PR

Anyagi kényszer, infláció, bizonytalanság – milyen nyugdíjas évekre számítanak a középkorúak?

A középkorú magyarok nagy része nyugdíjasként is dolgozna, leginkább anyagi okokból, a K&H biztos jövő reprezentatív kutatása szerint.

2025. Augusztus 22. 11:36, péntek | PR

Szigetvári Vár – ahol felforr a történelem

Cozombolis Péter is felfedezte a vár különleges világát