Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Szeptember 30. 11:08, vasárnap | Helyi
Forrás: Forrás: mti

Keleti egyházvezető látogat Esztergomba

Keleti egyházvezető látogat Esztergomba

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására vasárnaptól csütörtökig Magyarországon tartózkodik Béchara Boutros Rai, a maroniták antiókhiai pátriárkája, aki szerdán Esztergomba érkezik.

A libanoni katolikus egyházi vezető kedden látogatja meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkárságát, ahol Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a testület elnöke fogadja, számos érsek és püspök jelenlétében. Ezután a maronita pátriárka a Szentszék külképviseletét keresi fel, ahol Alberto Bottari De Castello apostoli nunciussal is találkozik.

Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense szólt arról, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doctor honoris causa címet adományoz a pátriárkának. A díjátadó ünnepséget kedd délután a központi papnevelő intézet dísztermében tartják. Az esemény végén a Pázmány egyetem és a Libanoni Kaslik Szent Lélek Egyetem együttműködési megállapodást ír alá.
A keleti egyházi vezető kedd este maronita rítus szerinti szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában, Erdő Péter bíboros és a püspöki konferencia több tagja jelenlétében.

Szerdán Béchara Boutros Rai az esztergomi érseki palotában keresi fel Erdő Péter bíborost, majd Esztergom keresztény nevezetességeit, a Keresztény Múzeumot és a bazilikát tekinti meg. Délután a Szent Adalbert Központban köszönti az ebben az időpontban tartandó patrisztikai konferencia résztvevőit - mondta a sajtóreferens.
Béchara Boutros Rai a Szír Maronita Egyház 77. pátriárkája, tavaly március 15-én választották meg. Hivatalos székhelye Libanonban Bejrúttól északra, Bkerke kolostorában van.

A Szír Maronita Egyház keleti katolikus egyház, az Apostoli Szentszékkel teljes közösségben. Gyökerei ahhoz a közösséghez vezethetők vissza, amelyet a ma Szent Maronként tisztelt szír szerzetes alapított a IV. század végén. Az egyház tagjait maronitáknak hívják, és napjainkban ez a legnagyobb keleti egyház Libanonban. Jelentős maronita közösségek élnek még a Közel-Kelet más részein, Szíriában, Jordániában, Palesztinában, valamint Cipruson. A XIX. században nehéz életkörülményeikből menekülve maroniták ezrei szóródtak szét a világban, sikeres és befolyásos diaszpórát hozva létre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.