Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Július 07. 07:57, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Kelj fel és járj! a Várszínházban

Kelj fel és járj! a Várszínházban

Kelj fel és járj! - magyarországi ősbemutató, a Várszínház és a Soproni Petőfi Színház közös bemutatója pénteken és szombaton Esztergomban.

A különleges dramaturgiai megoldásokat felvonultató színjátékban egy értelmiségi nő sorszuhanását láthatjuk. Azt a küzdelmet, ahogy az egyre jobban elhatalmasodó alkoholizmusa és elmagányosodása mellett, a túlélés reményében mégis jobbik önmagát keresi.

Az előadás július 8-án és 9-én, pénteken és szombaton, 21 órai kezdettel látható.

- Az örvényből is ki lehet jutni, mindig van esély a megtisztulásra. Ezért is választottam bibliai idézetet címnek ehhez a történethez - mondta Hedry Mária művéről, amelynek főhőse egy mai korban élő, jobb sorsa érdemes értelmiségi nő, aki egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül az életben. Alkoholproblémákkal küzd, a szeretője elhagyja, tönkreteszi lelkileg, a lánya többször elvetél. Szeretik egymást, ám mégis konfliktusok terhelik kapcsolatukat. Nincs már ereje, hogy önmagától felemelkedjen a mélyből. A darabban közben mindig megjelenik ennek a tanárnőnek a jobbik énje, egyfajta valóságon túli vízióként, s érzékelhetjük a vívódásait, útkereséseit a jó és rossz között.

Hedry Máriának ez a negyedik színházi műve, s az első felnőtteknek szóló színdarabja. Ahogy megfogalmazta: azért született meg a Kelj fel és járj!, mert szeretne üzenetet közvetíteni a közönségnek a reményről, a lélek útjairól, igazságkereséséről, egyfajta kegyelmi állapotról.

- Természetesen, fontos a jelenben tükröt tartani az embereknek, nem dughatjuk homokba a fejünk a gondok közepette, ám mindig van lehetőség meglelni a fényt - tette hozzá a szerző, akinek művét Pataki András, a soproni teátrum direktora állítja stúdiószínpadra, a Petőfi Színház színészeinek és stábjának közreműködésével egy ünnepi évadban.

Az előadás producere Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója, aki elmondta: mérföldkő számukra ez a bemutató. Szabadtéri színház és kőszínház együttműködésében jön létre a produkció, és nagyon bízik abban, hogy a most készülő előadás megtalálja az utat az igényes esztergomi nézőkhöz is a nyáron. A várszínház július 8-án és 9-én tűzi műsorára a művet. Előtte viszont Győrben, az Újvárosi Művelődési Házban május 14-én is láthatja a közönség a darabot.

Hedry Mária
KELJ FEL ÉS JÁRJ!
dráma
Szereplők:
Janka, gimnáziumi tanárnő: Szőcs Erika
Lili, a lánya, divattervező: Molnár Anikó
Endre, osztályvezető: Sárdy Zoltán
Kálmán, Lili férje, jogász: Savanyu Gergely
Rózsa bácsi, szomszéd: Farkas Tamás
Pizza hordó fiú: Papp Attila
Teri, egy kollega barátnője: Szlúka Brigitta
Jani, egy kollega / Végrehajtó: Horváth László
Egy haver: Szarka László
Férj hangja: Ács Tamás
Dramaturg: Zalán Tibor (József Attila-díjas)
Díszlet: Pataki András
Jelmez: Szélyes Andrea
Fény: Kovács Ferenc
Súgó: Szlúka Brigitta
A rendező munkatársa: Savanyu Gergely
Rendező: Pataki András

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.