Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Március 11. 10:47, péntek | PR
Forrás: (x)

Kertészkedés a lakásban – Ezek a legfontosabb kora tavaszi teendők

Kertészkedés a lakásban – Ezek a legfontosabb kora tavaszi teendők

Cikkünkben a lakásban elvégezhető legfontosabb kora tavaszi teendőket gyűjtöttük össze.

Ugyan a nappalok még hűvösek és a napokban keményebb fagyokra is ébredhettünk, a rügyező fák, az első tavaszi virágok, valamint az egyre többször daloló madarak egyértelműen jelzik, hogy megérkezett a tavasz.

Ebben az időszakban számos feladatot elvégezhetünk már a szabadban, azonban a hűvösebb napok, jó lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a lakásban tevékenykedjünk. Márciusban már megkezdhetjük a beltéri palántanevelést, valamint kezelésbe vehetjük szobanövényeinket is, melyek többsége a tél folyamán töltötte nyugalmi idejét.

Cikkünk további részében a palántaneveléshez, valamint a szobanövények tavaszi gondozásához adunk néhány tanácsot. Lássuk először, mit érdemes tudni a palántanevelésről.

Palántanevelés

A palántanevelés segítségével olcsón juthatunk fiatal növényekhez, melyeket a fagyveszély elmúltával ültethetünk ki a szabadba. Márciusban megkezdhetjük a büdöske palántanevelését, a saját nevelésű palántákat a fagyveszély elmúltával, májusban ültethetjük ki a szabadba.

A palántaneveléshez töltsünk meg cserepeket, jó szerkezetű virágfölddel, ezt követően nedvesítsük át a földet. Vessük el a magokat 1-2 cm mélységbe, a magok általában 1-2 hét alatt csíráznak ki.

Gondozzuk a fiatal növényeket beltérben, míg nem kerül sor a kiültetésre. Az ültetés előtt kezdjük el fokozatosan kiszoktatni a palántákat, a virágágyásba a fagyveszély elmúltával ültessük őket, egymástól kb. 20 cm-es tőtávolságra.

A koktélparadicsom ültetéséhez szintén elkezdhetjük a palánták nevelését. A vetéshez töltsünk meg tejfölös poharakat, kicsi cserepeket vagy egy palántanevelő tálcát jó szerkezetű, laza földkeverékkel és vessük el a magokat, elég csak vékonyan takarni őket. Kellemesen meleg, világos helyen, mérsékelt öntözés mellett a magok hamar csírázni kezdenek.

A palántaneveléshez ideális hely például az ablakpárkány. A koktélparadicsom palántákat szoktatás után, a fagyosszenteket követően ültethetjük ki a szabadba. Az ültetés során tartsuk be az adott fajta ültetéséhez javasolt tő és sortávolságot.

Szobanövények átültetése

A legtöbb szobanövény télen a nyugalmi időszakát tölti, tavasszal kezdődik a növekedési időszakuk, amikor a télinél több öntözést, valamint tápoldatozást is igényelnek. A szobanövények átültetését ennek az időszaknak az elején érdemes elvégeznünk.

Fontos, hogy körültekintően járjunk el, vigyázzunk a növények gyökérzetére, valamint az is lényeges, hogy milyen földbe és növénytartóba ültetjük őket. A szobanövények többsége nagyon érzékeny a pangó vízre, ami a gyökerek rothadásához, és ezáltal a növény pusztulásához vezethet.

Ezt segít megelőzni, ha olyan növénytartót választunk, amelynek az alja rendelkezik vízelvezető lyukakkal. A teljesen zárt, szoros kaspók sokszor okozzák a növények pusztulását, bármennyire is mutatósak.

Szintén figyelembe kell vennünk milyen talajt igény a növényünk. Az olyan népszerű és mutatós szobanövények, mint a medinilla, a gloxínia és az alokázia enyhén savanyú kémhatású talajt igényelnek, a szobai azálea a kimondottan savanyú virágföldet szereti.

Az alacsony vízigényű, jó szárazságtűrő szobanövénynek laza szerkezetű, jó vízelvezető képességű talajra van szükségük, ez lehet homokkal kevert virágföld, vagy kaktusz földkeverék is. Az anyósnyelv, az aloe vera, a sivatagi rózsa, a majomfa és az elefántláb is ilyen talajba ültetve fejlődik szépen.

Fontos megemlíteni az orchideákat és a broméliákat is, mivel ezek speciális ültetőközeget igényelnek, a virágföld nem megfelelő a számukra. Ezek a növények az üzletekben kapható orchideaföldben növekednek szépen, ez a keverék fenyőkéregből, durva rostos tőzegből és kókuszrostból áll.

A legtöbb szobanövény számára megfelelő az üzletekben kapható, A, B vagy C típusú virágföld, a növényünk talajigényeiről tájékozódjunk, mielőtt átültetjük! Az átültetés során, óvatosan borítsuk ki a növényt a tartójából, úgy hogy az egyik kezünket a földlabdájára helyezzük.

Finoman távolítsuk el a gyökérzetről az elhasználódott virágföldet, amennyiben a gyökérrothadás jeleit észleljük, éles és steril eszközzel távolítsuk el a beteg gyökereket. A megmaradt gyökérzetet kezeljük ilyenkor gombaölő szerrel.

Ha szükséges válasszunk kicsivel nagyobb méretű virágtartót, mint az előző volt, végül ültessük el a növényt. Terítsünk a növénytartó aljába néhány centi vastagon virágföldet, ezt követően helyezzük rá a földlabdát és töltsük fel virágfölddel a tartót.

A földlabda teteje és a cserép pereme között maradjon egy néhány centiméteres víztér, így könnyebben öntözhetünk. Ha a szobanövényünk igényének megfelelően évente, vagy néhány évente elvégezzük ezt a műveletet, egészséges fejlődéssel fogja meghálálni.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tanácsot adnunk a kora tavaszi kertészkedéshez. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Unsplash.com / Szerző: Tom Jur

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 09. 09:36, kedd | PR

Uralni a mezőnyt: Hogyan befolyásolják a sakk stratégiák a futballt

A sport világában a stratégia döntő szerepet játszik egy csapat sikerében. Míg a futball dinamikus és kiszámíthatatlan játék, a sportág mögött meghúzódó taktikai elvek közül sok a sakk világában gyökerezik.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.

2024. Április 05. 22:16, péntek | PR

Teljes energiafüggetlenség napelemekhez kapcsolható telepíthető áramfejlesztőkkel

Az energiaellátás fennakadásmentes biztosítása ma már alapvető igény, melynek érdekében a technológiai fejlődés és a környezettudatos gondolkodás egyre inkább összefonódik.