Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2018. Május 06. 05:02, vasárnap | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/fotók: OXI

Két esztergomi művész kapott idén Babits-díjat

Két esztergomi művész kapott idén Babits-díjat

Idén Esztergom kulturális elismerését Kókay Krisztina textil- és grafikusművész és Szentessy László grafikusművész vehette át pénteken a Szentgyörgymezői Olvasókörben.

Az idei Babits-díj átadóval egybekötve megnyílt pénteken a Szentgyörgymezői Olvasókörben az Esztergomi Művészek Céhe kiállítása.

Az eseményen Polgár József, az Olvasókör igazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd a Vörös Niki – Vörös László kettős jazzfeldolgozása és Arcson Rafael prózai előadása következett.

Szabó Judit, az Esztergomi Művészek Céhe titkár ezt követő beszédében Esztergom 20. századi művészettörténeti jelentőségét hangsúlyozta, különös tekintettel az egykor és jelenleg itt élő képzőművészek, fotográfusok munkásságára.
A Babits-díjakat pedig Meszes Balázs, az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság elnöke, illetve Bánhidy László alpolgármester adta át Kókay Krisztinának és Szentessy Lászlónak.

Kókay Krisztina textil- és grafikusművész Esztergomban született 1943-ban. Ferenczi Noémi-díjas, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze lett 2018-ban. Művészeti tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban majd 1963-tól 1967-ig a Magyar Iparművészeti Főiskolán és 1981-1982-ben a Velem, Alkotóműhelyben folytatta. Az esztergomi születésű művész bár Budapesten él, de a mai napig szakmai, családi és baráti szálak kötik Esztergomhoz. Alapító tagja a Sigillum csoportnak (1968), az EMC-nek (1991) és az Esztergomi Művésztelepnek (2003-2007). Magas kvalitású munkáival folyamatosan részt vesz az Esztergomi Művészek Céhe kiállításain és aktív szervező munkájának köszönhetően juthatott el az Esztergomi Művészek Céhe alkotó közössége több esetben, Budapesten működő galériák kiállításaira. Aktív segítője és mentora a fiatal, pályakezdő művészeinknek. Kókay Krisztina ez év május 23-án tölti be 75. életévét.

Szentessy László grafikusművész Esztergomban született 1938-ban. 1966 óta kiállító művész. Az Egri Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán kapott diplomát 1975-ben, 1976-77-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, majd 986-87-ben a Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán tanult. Korábban Esztergomban, Neszmélyen, jelenleg Tatán él és alkot. Kezdetben kisméretű táblaképeket festett olaj, tempera és pasztell technikával. Később a grafika mellett kötelezte el magát. A reneszánsz életöröm, a szeretet, a szépség és a humor jegyében készült, az emberi figurák köré szerveződő alkotásainak ihletője a zene, az irodalom, a történelem. Ebben a szellemben készültek sorozatai a „Magyar Mitológia”, a „Carmina Burana” éppen úgy, mint a korai magyar történelem és a középkor meghatározó személyiségeit magában foglaló történelmi arcképcsarnokának lapjai. A grafikán belül kedvelt műfaja a számára nemzetközi elismerést hozó ex libris. Alapító tagja a „Sigillum” Csoportnak (1968) és az Esztergomi Művészek Céhének (1991). Igényes grafikáival rendszeresen szerepel a Céh kiállításain. Aktív közösségi munkájának köszönhetően kapott lehetőséget a Céh arra, hogy Tata városában bemutatkozhatott. Munkájával, magatartásával, mindig példaként szolgált idősebb és fiatalabb kollégái számára. Szentessy László ez év augusztus 16-án tölti be 80. életévét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.